„Koupaly se děti, já to ještě nestihl, kromě testování trysek před začátkem provozu. Tomu, že bylo možné bazén o Vánocích otevřít, pomohl i vstřícný postoj hygienické stanice v Jičíně, která jednala důsledně, ale vždy věcně."

Nové zařízení do 3. ledna navštívilo v průměru 350 lidí denně. „Byl to dobrý start, který jsme ani neočekávali, prodali jsme více jak čtyři sta permanentek a zaznamenali 1371 jednorázových vstupů," kalkuluje s tím, že během pracovních dnů očekává menší zájem veřejnosti. „Při zajištění provozu vznikaly drobné problémy, dohřívala se voda, vychytávaly se drobnosti. Žádné stížnosti z řad příchozích jsme ale nezachytili, kromě několika anonymů," konstatuje J. Cogan.

Od února bude nabídka zařízení kromě vířivky, páry a plavání rozšířena o infrasaunu. Zprovozněna bude i kamera, takže lidé budou moci posoudit návštěvnost ještě před tím, než vyrazí na koupání. Kapacita bazénu je 155 lidí, odpovídá tak velikosti devítitisícového města.

„Dvě generace o bazén přišly, jsem rád, že se záměr podařilo realizovat. Je to bazén na packé poměry, nehrajeme si na pupek světa."V letošním roce bude pokračovat dostavba areálu venkovním rezortem. Vznikne zde velký bazén 10 x 6 metrů, dojezdový bazén 6 x 6 metrů pro patnáct metrů dlouhou skluzavku, dětské brouzdaliště v poloměru osmi metrů s pojízdným plechem a vířivka pro deset koupajících. Sen o venkovním letním koupání se ale asi rozplynul.

„Projekt jsme rozšířili o venkovní vířivku a brouzdaliště, čímž se zkomplikuje dokončení celého díla. Tyto dvě aktivity nejsou součástí kontraktu s firmou Metrostav, takže budeme vypisovat další výběrové řízení a tím letní dodací lhůty zřejmě nesplníme," upozorňuje J. Cogan.

V roce 2014 bylo do bazénu investováno deset milionů korun, v loňském roce šedesát milionů, letos se počítá s náklady 20 milionů korun. Celkově se budování komplexu posouvá k sumě 90 milionů korun. Město investici hradí ze svých zdrojů, bez dotací a úvěrů.
Roční provozní náklady by se měly pohybovat mezi třemi až čtyřmi miliony korun.

„Tak jako platíme jiné služby, muzeum, městské kulturní středisko, zimní stadion, stejně budeme spolufinancovat bazén. Vyšší celoroční návštěvnost náklady sníží, ale nepokryje," vysvětluje starosta Josef Cogan.

„V bazénu se byl koupat můj známý. Byl spokojen, jen přišel s nějakými vychytávkami, kterými by se nechal provoz vylepšit," uvedl jeden z oslovených respondentů. „Výborné, vyzkoušel jsem všechno, půjdu si koupit permici. Doporučuji," chválí Míla Pour.