Sprejery při činu dopadla policie. Dva mladíci ve věku 17 a 22 let „vyzdobili" fasádu hotelu Centrál, pokračovali u restaurace Lípa, své umění si vyzkoušeli na viaduktu, „podepsali" se na přístřešcích na plyn, jejich pozornosti neušla ani kaplička. Uměleckou tvorbu zakončili v ulici V Aleji, kde posprejovali omítky garáží. Tady jejich volné tvorbě učinila přítrž státní policie.

Jeden z pachatelů je mladistvý a pochází z Trutnovska, druhý kontaktoval probační mediační službu v Jičíně a požádal o pomoc se zprostředkováním náhrady škody.

Probační úřednice Marcela Brožová zorganizovala setkání s poškozenými na novopackém městském úřadě. Pachatel tak byl konfrontován s důsledky svého protiprávního jednání.

Na druhé straně se poškozená komunita dočkala korektní reakce včetně omluvy. Poškození se shodli, aby opravy provedla renomovaná firma a aby byl stanoven přesný termín zhotovení.

„Pro poškozené je to vstřícný krok, dozvěděli se zde jaká mají práva a mohli se společně dohodnout na náhradě škody," vysvětluje probační úřednice Marcela Brožová.

Jednání byl přítomen i její kolega Radek Valenta, specialista na práci s mládeží a také velitel Policie ČR v Nové Pace Josef Kordík.

Omluva
Po veřejném projednávání jsme měli možnost viníka oslovit. Zajímalo nás, jak bude jako student škodu hradit.

„Budu hledat brigádu, abych co nejvíc zaplatil ze svého a pomůže mi i taťka." Na otázku, jaké měl pocity, když předstoupil před poškozené, říká. „Já raději řeším všechno otevřeně než posíláním dopisů. Je to prostě osobní. Měl jsem trochu strach, ale když člověk udělá nějakou kravinu a chytí ho přitom, tak s tím musí počítat."

Reakce
„Že máme zničenou garáž jsem se dozvěděla od manžela. Říkala jsem si, že je to mladická nerozvážnost. Obdivovala jsem, že pachatel měl odvahu a přišel mezi nás. Už jsem řekla na policii, že nechci žádné peníze, ale že chceme uvést fasádu do původního stavu," vyjádřila se Martina Kozáková, jedna z poškozených.

„Ze začátku mi to vadilo, garáž jsem rok před tím natřel. Co k tomu říci, jsou to mladí kluci a každý udělá volovinu," omlouvá kluky Josef Rousek.

K opravě poškozené omítky hotelu Centrál se vyjádřil Bohuslav Benč z odboru školství a kultury. „Hotel Centrál byl navržen na kulturní památku, omítku musí opravit odborník. Kaplička už je kulturní památkou, o odhad škody požádá město památkáře a bude požadovat i náhradu za odhad," upozornil nás Benč. „Oceňuji, že pachatel projevil snahu o nápravu. Každý z nás provedl v mládí spoustu kravin, za některé nás chytili, za jiné ne," míní Bohdan Čančík, nájemce hotelu Centrál.