VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velká obnova historického tzv. Doleního mlýna

Bradlecká Lhota – Jedné z nejvýznamnějších památek regionu, tzv. Dolenímu mlýnu v Bradlecké Lhotě, se do původní podoby vrátilo vodní kolo. Stavení datované v kronikách od šestnáctého století, jinak označované také jako Babákův mlýn, se tak stalo prvním mlýnem s obnoveným vodním kolem v Libereckém kraji.

8.1.2016
SDÍLEJ:

Rekonstrukce tzv. Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě.Foto: Jan Bartoníček

Rozsáhlá rekonstrukce kulturní památky probíhá od roku 2008 a právě v loňském listopadu došlo k jejímu důležitému bodu. Nové dubové kolo s vantrokem a stavidly včetně hřídele vyrobil nositel lidových řemesel František Mikyška. Tímto krokem je nový majitel a pravnuk posledního místního mlynáře Jan Bartoníček opět o kus blíž ke svému cíli – obnovit mlýn do podoby na přelomu 19. a 20. století, a poprvé od roku 1939 uvést mlecí složení do provozu.

Kulturní památka
„Oprava kulturní památky je nekončící proces. Musíte hledat kompromisy mezi novým a starým; klást si otázku, jak by to udělali předci. Je jasné, že kdyby žili dnes, novým technologiím a stavebním postupům by se nebránili. Pokud však máme zachovat důkazy o životním stylu našich předků pro další generace, je třeba citlivého přístupu k opravám. Mlýn bych rád o letních prázdninách zpřístupnil veřejnosti. Věřím, že tam bude co vidět, i když je spousta rekonstrukcí na mlecím složení v počátcích. Pohled na točící se masivní pětimetrové vodní kolo je však úchvatný sám o sobě," říká majitel, který zdědil mlýn ve stavu takřka před zřícením ve svých 18 letech.

Na obnově této památky, významné na poli technickém i kulturním, začal Jan pracovat o sedm let později. Ačkoliv důležité části rekonstrukce byly provedeny odborníky, o většinu se stará majitel vlastními silami za pomoci přátel a známých.

Odborné posudky
Kromě přímé práce na rekonstrukci však obnova mlýna vyžaduje zajištění odborných posudků od pracovníků památkové péče, shánění dotací, z nichž je obnova z velké části financována, vybrání odborných firem i komunikaci s místními úřady a alespoň základní znalosti ve stavebních oborech a molinologii, nauce o mlýnech.

Dolení mlýn prošel postupem času hned několika rekonstrukcemi, dodnes se nám zachoval ve své podobě z roku 1781 jako zděné stavení s obytným roubeným patrem a prostorem vyhrazeným pro technologické zázemí. Unikátní jsou nejen zachovalé exteriéry, ale i vnitřní dispozice včetně černé kuchyně. Zařízení mlýna se však dochovalo jen torzálně. Díky mladému majiteli je však opět naděje na to, že se mlecí kameny znovu roztočí.   Ludmila Bretová

Autor: Redakce

8.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vernisáž 11. ročníku mezinárodního plenéru Novopacké veduty.
6

Jedenáctý plenér Novopacké veduty je minulostí

Ilustrační foto

Hnojte popelem

Okresní jezdci uspěli. Prvenství vybojoval Bango z Miletína

Jičínsko - Jarní cena Brna na Masarykově okruhu zahájila letošní sezonu silničních motocyklů. Opravdu aprílové počasí – sníh, déšť, sluníčko připravilo více jak 400 jezdcům tvrdé podmínky. V silné konkurenci se neztratili ani zástupci našeho okresu a odvážejí si poháry a body.

Kulturní smršť v Šolcově statku

Sobotka - Slavnostní zahájení návštěvní sezóny na Šolcově statku v Sobotce se koná v pondělí 1. května ve 14 hodin, kdy se zde především otevřou dvě výstavy, k nimž se přidruží doprovodné akce.

Nevydařená premiéra judistů v české extralize

Jičín - Ve čtvrtek vstoupili jičínští judisté po více jak dvanácti letech do extraligové soutěže ročníku 2017. Na domácím tatami se utkali formou dvojzápasu s vysoce favorizovaným celkem Judoclubu Liberec.

Slabá náplast na děravé silnice

Jičínsko - Od roku 2002 si v Soběrazi stěžují na nevyhovující silnici třetí třídy z Těšína do obce Radim.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies