Svého digitálního života by se v blízké budoucnosti mohli „dočkat" i významné osobnosti, které věčným spánkem dlí na jičínském místě posledního odpočinku. Nejdříve se však město musí vypořádat s jejich pasportizací. K té by měla pomoci pracovní skupina, kterou schválila zdejší městská rada.

„Skupina se bude zabývat péčí o náhrobky významných jičínských osobností na hřbitově na Novém Městě, ale také celkovým stavem hřbitova," uvedla tisková mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová s tím, že nejprve se jedná o vytipování míst, kde jsou pochovány významné osobnosti.

Poté by se řešily jednotlivé hroby. Může se jednat na druhou stranu i o náhrobky historicky a kulturně cenné. Mezi významné osobnosti Jičína, které jsou pochovány na místním hřbitově, patří například Emil Čeliš, významný pedagogický pracovník, jehož náhrobek navrhl významný architekt Čeněk Musil, nebo František Lepař, filolog, překladatel a autor řecko-českých slovníků.

„Poté, co proběhne pasportizace, je možné, že tyto významné hroby označíme i dnes tolik populárními QR kódy, které návštěvníky hřbitova přesměrují na informace týkající se dané osobnosti. Kde však budou umístěny, zatím nevíme," řekl druhý místostarosta Jan Jiřička.