Chceme-li zabránit rojení včel, vytváříme mezioddělky. Později je spojíme většinou se včelstvem, ze kterého pocházejí. Ke ztrátám včelstev dochází i v sebelépe vedeném včelařství. Ke zvýšení a udržení počtu včelstev se dnes nepoužívají roje, ale oddělky nebo mladá včelstva, která si včelař vytváří sám.
Výhodou proti roji je to, že včelař může sám určit, kdy a kolik oddělků vytvoří a jak budou silné. Při 30 % oddělků z celkového počtu kmenových včelstev se nestává, že by počet včelstev včelaři klesal. Metoda dovoluje zkvalitňovat chov, protože včelař při tvorbě oddělků může vybírat kvalitní včelstva a naopak rušit včelstva špatná.

K vytvoření oddělku potřebujeme nástavek se dnem a víkem, kapsové krmítko se 2 kg krmného těsta, dva prázdné plásty nebo mezistěny, zralý matečník a stanoviště. Potřebné včely a plod odebereme buď plně rozvinutým včelstvům nebo včelstvům, která k tomu účelu rozpustíme. První možnost využijeme tehdy, když není vyhlídka na snůšku nebo když klademe důraz jen na rozmnožení včelstev. Při očekávání snůšky je lepší, když potřebný materiál použijeme ze zrušených včelstev.

Vhodná doba k vytvoření oddělku je dána zralostí matečníku. Je to 10 až 11 dnů po přelarvování. Při 12 až 13 dnech po přelarvování je velké nebezpečí, že se již vylíhne některá matka a zničí ostatní matečníky. Do nástavku připraveného na dně s uzavřeným česnem zavěsíme k prázdným plástům dva, pokud možno zavíčkované plodové plásty i se včelami. Do vytvářeného oddělku setřepeme ještě včely ze dvou dalších plástů. Po zavěšení naplněného kapsového krmítka uzavřeme nástavek fólií a víkem. Před tím jsme se samozřejmě přesvědčili, že v oddělku není ze včelstva nebo včelstev, ze kterých oddělek vytváříme, matka.

Péče o oddělek
Do oddělku můžeme dát i koupenou oplozenou matku. Místo zralého matečníku přidáme matku zavřenou v přidávací klícce, bez doprovodných včel. Otvor uzavřeme tuhým medocukrovým těstem. Na jeho odebrání potřebují včely 2 až 3 dny. Když je oddělek bez matky a matečníků, novou matku přijme.
V oddělku se matka vylíhne za 2 až 3 dny po jeho vytvoření. Ocitá se v přirozeném prostředí: má kolem sebe jak mladušky, tak létavky a k dispozici je jakákoliv potrava. Prohlídka po třech dnech tento stav potvrdí. Pokud se matka nevylíhla, máme možnost přidat nový matečník. Matka vyletuje za 12 až 14 dnů po vytvoření oddělku k oplození. První lety matky mají orientační povahu. Za další 2 až 3 dny tak může začít s kladením vajíček. V tomto stadiu se musíme starat o dostatek místa a potravy.

Kontrola za dva týdny po vytvoření oddělku nám ukáže, zda se při oplozovacím letu neztratila matka. Opětovné přidání matečníku nebo matky může sice ještě vést k získání plnohodnotné matky, ale ukazuje se, že to velmi často nemá smysl.

Při další prohlídce za tři týdny po zahájení kladení vajíček najdeme již v oddělku mladušky, které pocházejí od mladé matky. Ucelené plodové těleso svědčí o její dobré kvalitě. Po postupném zvýšení počtu plástů na 7 až 9 se doporučuje krmení roztokem cukru, které mladému včelstvu umožní vytvoření zásobních plástů a věnců. Můžeme předpokládat, že z něj do konce léta resp. podzimu vyroste včelstvo, které bude schopno přezimovat.

Značení matek
I když se matka liší od dělnic a trubců svým delším a štíhlejším vzhledem, je často obtížné ji najít, zejména jsou-li plásty hustě obsazeny včelami. Hledání ztěžují i pobíhající včely. Snadněji matku najdeme, když je označená barevnou značkou. K tomu potřebujeme párátko seříznuté na obou koncích natupo, trochu acetonové barvy a další pomůcky jako síťku nebo trubičku na značení matek, které zakoupíme v odborném obchodě. Nácvikem na trubcích a dělnicích získáme tolik zručnosti, že označování zvládneme i bez těchto pomůcek. Při značení postupujeme následovně: matku držíme pevně palcem a ukazováčkem za hruď (zadečkem směrem od dlaně) a koncem párátka jí naneseme na hruď trochu barvy – ne příliš mnoho! Druhým, trochu navlhčeným koncem párátka přiložíme značku na barvu. Aby byly matky označeny jednotně podle roku vylíhnutí, byly pro celý svět stanoveny v jednotlivých letech tyto barvy: 2013 červená, 2014 žlutá, 2015 modrá, 2016 bílá, 2017 žlutá.

V dalších letech se s barvami ve stejném pořadí začíná znova. Můžeme použít i značky s čísly. Barevné značky s číslem usnadňují přehled o stáří a příslušnosti matky ke včelstvu.

Pokud chcete získat další informace k této zajímavé včelařské činnosti, máte možnost 22. června navštívit kurz chovu včelích matek na mé včelnici v Lázních Bělohradě – Horní Nové Vsi. Budu se těšit na vaši účast.⋌Vlastimil Dlab


Včelařská soutěž


Správnou odpověď na soutěžní otázku z předcházejícího týdne nám poslal Adam Rauš ze 4.třídy ZŠ Rovensko pod Troskami, když odpověděl, že prvým stadiem rodící se včely je vajíčko. Za odměnu si vyzvedne odměnu v redakci Jičínského deníku.

Včelařský seriál se chýlí ke svému konci a s tím skončí i čtenářská soutěž. Dnes přinášíme poslední soutěžní otázku: Co jsou to přířezy? Odpověď pošlete na email: zokopidlno@vcelarstvi.cz do příští neděle. Správnou odpověď odměníme.

Dotazy čtenářů
Rozhodli jsme se naše vyprávění o včelách ještě prodloužit. Od dnešního dne máte možnost položit nám otázky z oblasti chovu včel a života našich organizací, o kterých jsme psali v seriálu a na které se podle vás zatím nedostalo. Otázky posílejte průběžně na již známou e-mailovou adresu zokopidlno@vcelarstvi.cz. Za týden vybereme tu nejzajímavější otázku, na kterou odpovíme a jejího autora odměníme cenou.   Oldřich Suchoradský