Kvůli blížící se chřipkové epidemii je tak uzavřena návštěvám Oblastní nemocnice v Jičíně. „Za minulý týden jsme v Královéhradeckém kraji registrovali 1411 nemocných respiračními infekcemi na sto tisíc obyvatel, což je o šestapadesát procent více než v předcházejícím týdnu," uvedla lékařka Eva Beranová. Nárůst nemocnosti přičítá i zahájení školní docházky po vánočních prázdninách.

„Zaznamenáváme zvýšený výskyt klinicky závažných případů chřipky. Zatím evidujeme deset onemocnění, z toho jedno úmrtí," pokračuje Beranová. Nejvíce nemocných je mezi mladými ve věku 15 – 24 let, nejvyšší nemocnost je na Jičínsku, nejnižší na Trutnovsku. 

Respirační onemocnění
Akutní respirační onemocnění je infekce dýchacího ústrojí, které postihuje děti i dospělé. Nejčastěji akutní respirační onemocnění vyvolávají viry nebo bakterie. Projevuje se jako angina, rýma, akutní zánět nosohltanu, akutní zánět hrtanu a průdušnice, zánět průdušek nebo plic.

 Kvůli významnému nárůstu respiračních nemocí a chřipky hygienici hodnotí současnou situaci jako období před začínající epidemií.

„Před blížící se epidemií jsme v Jičíně zakázali návštěvy v celé oblastní nemocnici. Důvodem je i značný počet pacientů s respiračním onemocněním na interním a chirurgickém oddělení," informoval Deník náměstek pro léčebně – preventivní péči Libor Etflaiš.

Nemocnice v Novém Bydžově, která spadá pod jičínskou, zatím zůstává návštěvám přístupná.
Podle Etflaiše by se měli lidé v těchto dnech vystříhat kolektivním akcím, omezit cestování v hromadné dopravě a zejména dbát zvýšeného příjmu čerstvých vitamínů. Samozřejmě je prý nejlepší prevencí očkování proti chřipce, na to je už ale pozdě.

V ordinaci dětské lékařky Jitky Hrdinové v Jičíně se jen během včerejšího dopoledne vystřídalo 24 malých pacientů.

Chřipka
Onemocnění začíná z plného zdraví horečkou 38 až 40°C, ta bývá provázena zimnicí, bolestmi kloubů, svalů, přidává se velká únava, schvácenost
mohou se přidat i další potíže – bolest hlavy, bolest za očima, po několika hodinách se přidává pálení v krku a suchý dráždivý kašel, hlavně u dětí se mohou přidat gastrointestinální obtíže (průjem, zvracení) rýma nebývá u klasické chřipky výrazná, jsou zde ale individuální rozdíly.


„Oproti minulém týdnu je to značný nárůst. Děti přicházejí s kašlem, rýmou, teplotou. Pokud je teplota nad 38 stupňů, doporučujeme ji tlumit. Jinak maminky by měly podávat dětem dostatek tekutin a nemocný by měl dodržovat klid," doporučuje odbornice.

Domov seniorů na Novém Městě v Jičíně upozorňuje veřejnost, aby v rámci prevence omezili návštěvy ti, u nichž už onemocnění propuklo.

NEMOCNICE V KRAJI

Kvůli zvýšenému výskytu respiračních onemocnění je vedle jičínského špitálu uzavřena Panochova nemocnice v Turnově, s platností od soboty byl vyhlášen zákaz návštěv pacientů hospitalizovaných na pracovištích Fakultní nemocnice v Hradci Králové, a to:

všechny JIP
2. Interní gastroenterologická klinika
3. Interní gerontometabolická klinika
4. Interní hematologickáklinika
Plicní klinika
Porodnicko-gynekologická klinika

Zákaz návštěv zatím nebyl vyhlášen v těchto nemocnicích:
v Semilech, Masarykově nemocnici v Jilemnici, otevřena zůstává Oblastní nemocnice Trutnov a také Oblastní nemocnice Náchod.