Jičínská radnice se však k žádosti Konecchlumských v minulosti postavila zády. Jednání s novým vedením města se uskuteční ve čtvrtek. „Pana starostu jsme seznámili s problémem. Slíbil, že bude věc konzultovat s odborníky, ve čtvrtek bychom se měli dozvědět výsledek," pokračuje Hlawatschke.

„Pro místní je velice nebezpečné přecházení přes vozovku i na vyznačeném přechodu u mateřské školy, tady vám prostě nikdo nezastaví," upozorňuje starosta, který převzal z rukou místních obyvatel dokonce petici.

V ní lidé žádají, aby se radnice všemi silami začala zabývat nedodržováním stanovené rychlosti motorových vozidel a také stavem komunikace, na které jsou propadlé kanalizační vpustě a vozovka je místy zvlněná. „Už třikrát jsem oslovil ředitelství silnic a dálnic, které opravy přislíbilo, ale do dnešního dne nemáme nic opraveného," poukazuje na laxnost správců komunikace.

Obec se také obrátila na policii, aby kvůli bezpečnosti občanů zvýšila počet dopravních kontrol. „Požadovali jsme dohled ráno a odpoledne při příchodu a odchodu dětí z mateřské školy," vysvětluje šéf obecního úřadu. „Policisté nám vyhověli, moc jim děkujeme," vzkazuje. 

Aleš Hlawatschke už vyčerpal všechny možnosti, které by omezily rychlost vozidel v obci. „Policisté na snížení rychlosti nepřistoupili a informační cedule nejsou podle nás dostatečně účinné. Jen by nás to stálo spoustu peněz," domnívá se. Účinným prostředkem je podle něho jednoznačně měření rychlosti, tady však obec potřebuje správce systému, potažmo město Jičín, konkrétně jeho městskou policii. Ta je totiž oprávněna vybírat pokuty. „My můžeme zajistit firmu, která radary nainstaluje a bude garantovat jejich provoz, obslužnost musí zajistit policie," dodává Hlawatschke.

V minulosti se byli Konecchlumští poučit v Turnově, který spravuje radary pro obec Radvánovice. Bývalé vedení Jičína tehdy záměr nepodpořilo.