Ve lhůtě vyhrazené k připomínkování záměru se nikdo neozval, takže stavba byla povolena. Výběrové řízení mělo uzávěrku vloni v září a výkopové práce začaly koncem listopadu. Původní sídlo lesní správy – hořický zámek – se stal z důvodu vysokých režijních nákladů pro společnost zátěží. Lesy ČR ho tedy chtějí prodat a přesídlit na novou adresu.

„Otázka výstavby sídla lesní správy na úpatí Gothardu znepokojila radní v době, kdy se stavba zhruba před rokem začala připravovat. Zjistili jsme, že pozemek patřil krajskému úřadu a ten ho Lesům České republiky prodal. Snažili jsme se samozřejmě ověřit, zda nebudou stavbou dotčené výhledy na město i to, zda nebyla narušena klidová zóna parku. V územním plánu je ale pozemek opravdu specifikován jako zastavitelný," říká hořický starosta Aleš Svoboda. 

„Město se bohužel nemohlo ve věci nijak angažovat a nemá ani žádné regulativy, jak výsledek ovlivnit," dodává Aleš Svoboda.
Podle zadání k výběrovému řízení, zveřejněného na internetu, je nové sídlo pojato jako dřevostavba: Jedná se o budovu s betonovými základy a vrchní stavbou ze sendvičových panelů na bázi dřeva. Objekt garáže a skladu je ze železobetonové konstrukce. Součástí stavby jsou zpevněné plochy a přípojky na sítě technické infrastruktury. Vzniknout má i novostavba garáže, řešená jako železobetonová monolitická. Součástí opěrné zdi je venkovní schodiště s prefabrikovanými betonovými stupni. Oplocení je navrženo z gabionových košů vyplněných kamenivem, součástí oplocení je vjezdová brána a branka. Zpevněné plochy jsou navrženy v kombinaci ze zatravňovacích tvárnic a zámkové dlažby.

Lesy ČR počítají na stavbu s investicí kolem jednadvaceti milionů korun. Sloužit svému účelu by měla koncem letošního roku.

Jak informoval místostarosta Martin Pour, který je zároveň městským architektem, město Lesům České republiky nabízelo jiné možnosti pro výstavbu, například po bývalém pionýrském domě nebo po hasičské zbrojnici. Ani jednu z variant ale Lesy nepřijaly. „Bohužel, územní plán se zastavitelností pozemku pod Gothardem počítal, dříve tam stály skleníky, takže parcela zůstala vedena jako stavební. Další zastavitelná plocha už na tomto území není. Jedinou výjimkou je soukromý pozemek po bývalém hostinci Barrandov kousek od hřbitova," potvrdil na závěr Martin Pour, že území u Gothardu by mělo být do budoucna stavební činnosti uchráněno.