Setkat se s tak neobvyklým nákladem není běžné, a tak si podívanou na okleštěného obra bez křídel, kterým se před osmnácti lety vraceli z Nagana naši zlatí hokejisté, nenechaly ujít davy lidí. Lemovaly především úlibickou okružní křižovatku, kudy se tahač s pětadvaceti tunovým nákladem prosmýkl.

„Přijel jsem před druhou hodinou a už tu čekám skoro dvě, ale nechtěl jsem si to nechat ujít. Je to úžasná podívaná, to vidí člověk jednou za život," říká nadšeně a zároveň skoro dojatě Josef Svoboda ze Zboží.

Na tučko čekali příznivci i v Milovicích u Hořic. Trup letoun TU-154 M zde přenocoval a v sobotu v časných ranních hodinách pokračoval na cestě přes Hradec Králové a Litomyšl do Kunovic na Zlínsku, kde bude vládní speciál ozdobou leteckého muzea.

Na kbelském vojenském letišti, kde dosud garážoval, byla od stroje oddělena křídla, ocasní plochy i motorové gondoly. Začátkem týdne získali organizátoři poslední potřebná povolení k silniční přepravě nadměrného nákladu – tedy svého letadla – z Prahy do Kunovic. Ve čtvrtek muzejníci od časného rána nakládali součásti letadla na přistavená vozidla a v pátek vyjeli na první úsek své cesty. Do cíle by měli dorazit v neděli ráno. 

Do připojené galerie jsou průběžně začleňovány snímky čtenářů, kteří nás obesílají (mohou i nadále zasílat na e-mail reporter.jicinsky@denik.cz), zpracováno bude i video.