Od rána se nad Stavem proháněly mraky a občas sprchlo. Není divu, že před třináctou hodinou, kdy byl avizovaný začátek oslav, se u obnovené zvoničky sešla s organizátory jen hrstka příznivců. Nakonec ale dorazili sousedé z Úbislavic, Zboží, Štěpanic, České Proseče, Kumburského Újezda i Lužan. Hosty přivítal starosta sboru Jakub Zlámal. V krátkosti připomněl založení společenství v roce 1904, kdy byl jednatelem zvolen Augustin Šorm a starostou Jan Jůza. Sbor měl tehdy dvacet členů a jeho mottem bylo: Vlasti k obraně, hasičům ku pomoci.

Farář Pavel Kalita nevyřkl jen požehnání praporu, ale vyzdvihl i samotné poslání požárníků. „Hasiči mají chránit život a majetek před požáry a dalšími živelními pohromami a pomáhat těm, kteří byli postiženi." Nezapomněl zdůraznit ani význam mezilidských vztahů. „Člověk k dobrému životu potřebuje dobré vztahy a lidské společenství, kde se najdou ruce ochotné pomoci tomu druhému. Sám nikdy nic neznamenal," nabádal posluchače farář.

Po důstojném zahájení se účastníci zformovali do průvodu, který se vydal na louku bratra Věchta, kde bylo vedle posezení připraveno hravé hasičské soutěžení i s vystoupením mažoretek. Čtyři týmy se tu utkaly v záchranářské štafetě, zvládnout musely i tu pivní a útok s koňskou stříkačkou. Pořadatelé nemohli do bojů zasáhnout, neboť měli na starosti organizaci oslav. Jejich zpestřením byl příjezd zásahového vozu packých profesionálů a výjezdního automobilu policistů, kam mohli všichni nahlédnout.

Na sousedním pozemku Zdeňka Beneše pak bylo zajištěno občerstvení i s živou hudbou. Hosté se tu bavili dlouho do noci.

Servis zajišťovali nejen hasiči, ale přidali se i členové Okrašlovacího spolku Stav. Naplnila se tak slova faráře Kality o významu sousedské pomoci a soudržnosti. „Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kteří se podíleli na zajištění akce. Bez jejich pomoci bychom to nezvládli. Pak také starostovi obce, který nechal zhotovit náš nový prapor. Uhrazen byl z rozpočtu obce. S vybavením nám zase pomohli Zbožáci, takže sousedská výpomoc u nás funguje na sto procent," chválí si starosta hasičů Jakub Zlámal.

Všichni účastníci slavností ocenili zázemí, které dokázala hrstka nadšenců vytvořit. Stavští hasiči překvapili velkolepými oslavami před pěti lety, kdy vybudovali areál Na Flíčkách. Ani letos nezklamali.

Historie i současnost sboru hasičů
V současnosti má sbor 22 členů, základna se celkově omladila. Sbor po válce vlastnil stříkačku PS 8, v roce 2005 získal stříkačku PS 12 a nové uniformy. Letos obdržel od kolegů z Lužan zásahový vůz Avia 30. Jeho chloubou je původní historická stříkačka Smekal Smíchov, o kterou pečuje velitel sboru Jakub Zlámal.Obec zakoupila tento stroj od firmy R.A. Smekal Smíchov za 1400 korun v roce 1904. Technika byla uložena v bývalé prádelně u Lacinů, v roce 1973 se stěhovala do nové hasičské zbrojnice.