Poslední srpnovou sobotu byly zahájeny oslavy průvodem obcí od mateřské školy, oslava poté pokračovala před hasičskou zbrojnicí a v parku na náměstí Míru. S ukázkami práce se představili nejen hasiči, ale také Vězeňská služba, v parku byly pro děti k dispozici nafukovací hrad a aquazorbing. K tanci i poslechu vyhrávala hasičská dechovka Šeucouská muzika ze Skutče, večer pak hořický Magnet.

„Naši hasiči pracují se zájmem, a také srdcem. Věnujeme se rovněž mládeži, založena byla přípravka, což je dvanáct malých hasičů," informuje starosta hasičů František Šámal. „Musíme stále doplňovat počet mladých, protože v nich je naše další budoucnost," dodává starosta při rozhovoru pro Český rozhlas.

Historii SDH Valdice najdete také ve sborníku ZDE:


Hasiči jsou aktivní také v kulturní činnosti nejen v obci. Od roku 1995 se pravidelně účastní všech kulturních, společenských i sportovních akcí, které se konají v rámci okrsku. Někteří členové jsou aktivně zapojeni ve vedení výboru okrsku a pomáhají tyto akce organizovat. Starosta František Šámal je zároveň starostou okrsku.

Z kulturních akcí v obci je největší asi oslava masopustu. „Oživili jsme v posledních letech tuto tradici, průvod jde obcí až ke kulturnímu domu, kde následuje zábava při živé hudbě. V současnosti už opět plánujeme další ročník, vše se chystá na sobotu 30. ledna příštího roku," zve Miloslav Bret, strojník a jednatel sboru valdických hasičů.

Ostré zásahy
Zásahová jednotka pravidelně vyjíždí ke všem událostem, vyhlašovaným Krajským operačním střediskem v Hradci Králové. Jezdí se jak v místním zásahovém obvodu, tak i mimo něj. „Jedním z největších požárů, u kterých jsme letos zasahovali, byl požár kravína v Syřenově, a též v nedalekém městečku Železnice hořela hospoda u kostela," informují velitel výjezdové jednotky Radek Drobný a jeho zástupce Lubomír Kabelák. Tento zásah uchránil velké hodnoty, protože objekt hostince se nachází vedle Vlastivědného muzea. Hasiči vynášeli ze zakouřené půdy obrazy a další předměty, zasahovali v dýchací technice.

A jak vypadá ostrý zásah? Muži „utečou" od rodin nebo ze zaměstnání, což je někdy komplikované. Nejméně ideální čas zásahu je prý 14. hodina: někteří jsou ještě v práci, odpolední směna už také začíná, takže není snadné se ihned „utrhnout". Ve zbrojnici se zasahující hasiči obléknou, což si na místě vyzkoušela také redaktorka Českého rozhlasu Jiřina Mužíková (videoukázka je připojena u článku ve fotogalerii).

Jednotka SDH je vybavena na velmi vysoké úrovni, její členové se pravidelně školí, aby splňovali vysoké nároky na ně kladené.

Spolupráce s obcí
Ve spolupráci s obcí bylo pořízeno mnohé z inventáře a vybavení hasičů. Například roku 2010 slavnostní vyšívaný prapor, který byl ještě téhož roku slavnostně vysvěcen.

V rámci letošních oslav 120. výročí založení SDH byla pořádána Okresní soutěž mládeže. Branný závod se konal v areálu střelnice pod kopcem Zebínem, jarní kolo se konalo na fotbalovém a hasičském hřišti. 
(s využitím materiálů SDH a ČRo)

Hlasujte pro valdické hasiče.


Projekt Českého rozhlasu Region ve spolupráci s regionálními Deníky potrvá do konce června příštího roku, kdy vše vyvrcholí velkým finále. Vítězům organizátoři zajistí velkolepou show s hudebním programem v ceně 100 tisíc korun.
Každý týden se tým ČRo Region spolu se zástupci regionální redakce Deníku vypravuje do jednoho z přihlášených a následně vylosovaných sborů dobrovolných hasičů.
V pátek po 15. hodině si na vlnách ČRo Region poslechnete medailonek příslušného sboru dobrovolných hasičů. Reprízu naladíte v neděli po 15. hodině. Každou sobotu pak v Deníku najdete reportáž z natáčení.
Dobrovolné hasiče z Valdic na Jičínsku můžete až do pátku 4. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VALDICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
Losování z dosud přihlášených sborů v pátek 27. listopadu určilo, že jako další navštívíme v soutěži Dobráci roku obec Vlkov na Náchodsku. Medailonek tamních dobrovolných hasičů bude odvysílán v pátek 4. prosince po 15. hodině, v Deníku ho najdete v sobotním vydání.
Podrobnosti hledejte na webu: www.dobraciroku.cz.