Na Valdštejnovo náměstí přivezla kamion, u kterého se děti seznámily s problematikou mrtvých úhlů a bezpečností při pohybu kolem kamionu vůbec. Na akci se podíleli také dopravní policisté z Jičína a profesionální hasiči. Akce se zúčastnilo více než 150 dětí.

Statistika
Podle policejních statistik patřily loni měsíce červen, červenec a srpen k měsícům s nejvyšším počtem dopravních nehod. V roce 2015 byl sice počet usmrcených osob při autonehodách třetí nejnižší za poslední tři desetiletí, ale i tak se jednalo o zhruba 16procentní nárůst v porovnání s rokem 2014. Nepříznivý vývoj byl zaznamenaný i v kategorii u dětí ve věku 6 až 14 let, kde došlo ke zvýšení počtu usmrcených.


Hlavním tématem byla dopravní bezpečnost žáků základních škol, což je s ohledem na blížící se léto, a s ním související častější pobyt dětí venku, aktuální téma. Dopravní policisté je poučili o správném přecházení a umožnili žákům prohlédnout si vozidlo vybavené pro vyšetřování dopravních nehod.

Profesionální hasiči s sebou přivezli speciální záchranářské vozidlo – cisternovou automobilovou stříkačku v technickém provedení (s vybavením pro zásah u dopravních nehod) a děti poučili o tom, jak se chovat při mimořádných událostech.

U kamionu si děti „osahaly" mrtvé úhly, které byly pro lepší představu s pomocí pásky vylepené přímo u kamionu, podívaly se do kabiny a poslechly si výklad přítomného řidiče. Cílem bylo, aby si školáci uvědomili, jak je kamion velký a co z něj vlastně řidič vidí.

„Školákům jsme ukázali kamion, u něhož jsme páskou vyznačili mrtvé úhly, tedy oblasti, kde by si chodci měli dávat největší pozor. Pro lepší vizualizaci jsme následně pořídili fotografii, na které jsou děti umístěny ve vyznačených mrtvých úhlech. Samozřejmě záleží na typu kamionu, neboť moderní kamiony mají mrtvých úhlů minimum a řidič vidí vesměs všude. To se ovšem nedá říct o starších typech vozů. Zároveň prostory před kapotou a za kamionem zůstávají pro chodce i nadále nebezpečné, zvlášť pokud jde o malé děti. Zvýšené opatrnosti by tak měly dbát především při přecházení či obcházení kamionu," vysvětluje Aziz Jahić, marketingový ředitel C.S.CARGO.

„K akci na podporu bezpečnosti jsme se přidali. Při preventivních projektech se zaměřujeme hlavně na děti, zvláště pak před letními prázdninami, kdy se statisticky stává nejvíce dopravních nehod," dodává tisková mluvčí policie Hana Klečalová. (df)