Učaroval mu prázdný objekt ze dřeva a pískovce, který se rozhodl v roce 2009 zakoupit.

„Během roku následujícího jsem prováděl spíše úklid. Odvezl jsem 16 traktorových valníků nepořádku. Během tohoto času jsem pronikal do tajů cihlářství a nacházel drobné původní artefakty z vybavení cihelny. Podařilo se mi také získat od místního kronikáře několik dobových fotografií a dohledal jsem i původní projektovou technologii vypalování v kruhové cihelně," popisuje své aktivity mladý nadšenec.

Začátkem loňského roku oslovil se žádostí o finanční pomoc na opravu střechy, která je v havarijním stavu, firmy, obce i Královéhradecký kraj. Finanční příspěvek nakonec přislíbily pouze tři subjekty. „Financuji vše ze svých úspor a měsíčních výplat. Beru to jako radost, i když mne okolí považuje za pošetilce a blázna," usmívá se sympatický pracant.

Z objektu hodlá zřídit technický skanzen se zaměřením na cihlářství. Do budoucna by chtěl naskládat do jedné ze sekcí pece předsušené cihly, aby návštěvníci viděli, jak zařízení fungovalo.

Přijímáme pozvání a prolézáme cihelnu od zděných kójí až po půdu.

Dozvídáme se, že samotná pec je vlastně ovál se 16 komorami, každá se samostatným vchodem. Do nich se navršily až pod strop předsušené cihly, které se zasypaly uhelným prachem, a pak stačilo škrtnou zápalkou. Uhlí se dosypávalo otvory v prvém zauhlovacím patře, ve druhém patře se cihly sušily.

Aby toho nebylo málo, Martin Pour začal se sbíráním starých značených cihel a tašek. „Mám jich ještě málo, ale některé jsou opravdu zajímavé. Jsem na začátku dlouhé cesty, ale když bude zdraví a trochu štěstí, tak to snad dopadne," vysvětluje.

Když se ptáme, z čeho jsou cihly vypálené, zda se k hlíně přidával ještě nějaký materiál, jen kroutí hlavou. „Ne, ne, jen z hlíny a vody připravili hmotu, kterou pak nacpali do forem."

Plánů má Martin Pour hodně, v zauhlovacím patře chce například pořádat výstavy. Do vznikající expozice o cihlářství shání cokoli, spojené s provozem starých předválečných cihelen a výrobou střešních tašek, a to i staré stroje, nářadí, tiskopisy.

Do areálu hodlá pozvat na exkurzi školáky, aby je seznámil s výrobou cihel. Rád objektem provede zdarma každého, kdo přijde. Ať už to jsou turisté nebo cyklisté, kteří projíždějí kolem.