Podpora

„Věřili jsme, že získáme větší podporu. Veřejnost si asi neuvědomuje, že jsme tu pro ni čtyřiadvacet hodin, je tu někdo, kdo na zavolání přijde pomoci," připomíná manažer sdružení Ladislav Kratina.

Nebyl to jediný důvod k slavnostnímu setkání. Sdružení v chráněné dílně zprovoznilo i novou keramickou pec. Prostředky na ni sehnalo z projektu S radostí do práce, vyhlášeného nadací OKD. Za 86 tisíc korun byla pořízena pec a plátovačka.

Sdružení bylo založeno v roce 2006, zabývalo se prvořadě sportovními aktivitami pro vozíčkáře, ale proto že i ti si vyžadují osobní asistenci, v roce 2007 zde zakládají osobní asistenci pro klienty Novopacka.

V tomtéž roce se otevírá chráněná dílna, kde nachází zaměstnání postižení.

Marcela Sedláková vede pracovní tým osobních asistentů, kterých je celkem osm. Poskytují služby sedm dní v týdnu, dvaceti čtyři hodin denně. „Máme zhruba 50 až 60 klientů. O naše služby zájem narůstá, lidé upřednostňují domácí prostředí před domovy důchodců a penziony. Nejžádanější je pomoc při osobní hygieně, při úklidu, žádán je dovoz obědů a odvoz k lékaři," popisuje Marcela Sedláková. Hodina poskytnuté péče stojí kolem 95 korun, s navýšeným počtem služeb se cena snižuje. Asistenti, kteří doposud jezdili za klienty třemi vozy, čtvrtý automobil uvítali.

Brigita Kaninská nám popisuje další dárek. „Do nové pece se vejde šest pater výrobků. Původní zařízení bylo obsahu 130 litrů, nové má 160 litrů," vysvětluje mistrová, která má na starosti dvanáct zaměstnanců.

Rozhlížíme se po dílně, kde se rodí mističky, svícny, hrníčky. „Do dílny jsem nastoupila v dubnu. Mám částečný invalidní důchod a nemohla jsme sehnat práci. Nyní jsem šťastná, přijdu mezi lidi," chválí si Dana Kočí.

„Zahajuji čtvrtý měsíc, práci jsme našla přes známého. Doma by člověk zblbnul," konstatuje Eva Formánková z Úbislavic.

Ladislav Kratina doplňuje, že další provoz má sdružení ve Staré Pace, kde se vyrábějí sportovní pomůcky pro hendikepované. „Vyvinuli jsme rampu pro boccu, kterou vyvážíme i do Rakouska, z čehož máme obrovskou radost," chlubí se úspěchy. Občanské sdružení Sportem proti bariérám zaměstnává 26 osob se zdravotním postižením. O keramické i proutěné výrobky je zájem, přesto by si sdružení bez pomoci státu na sebe nevydělalo.