Příčinou požárů je většinou neopatrnost, která může mít fatální následky.

Když Jakub Zlámal vyrazil v úterý odpoledne na houby, zdaleka netušil, jaká záchranná akce ho čeká. Jakub je členem Sboru dobrovolných hasičů Stav, a tak má na oheň „čuch“. „Šli jsme odpoledne se ženou do lesa. Už v Horce jsme ale cítili kouř. Tak jsme pátrali po zdroji, až jsme došli na osázenou mýtinu, kde místy z půdy šlehaly plameny, některé plochy doutnaly,“ popisuje lesní požár v katastru obce Úbislavice.

Na místo se sjely tři týmů hasičů. Novopačtí profesionální a dobrovolní hasiči spolu s místními dobrovolnými hasiči likvidovali požár až do večerních hodin. Jednotky prolily vodou deset ohnisek na ploše 50 x 50 metrů.

„Požár ohlásil na tísňovou linku v 17.24 všímavý houbař. Škoda na 150 mladých stromcích byla odhadnuta na pět tisíc korun, uchráněn byl majetek v hodnotě padesát tisíc korun,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Alena Kuthanová.

„Jedná se o letošní první lesní požár. Ty jsou velice nebezpečné. Hrabanka prohořívá do hloubky, kam se mnohdy voda vůbec nedostane,“ upozorňuje na rizika vyšetřovatel hasičů Vlastimil Šír.

Nabádá veřejnost, aby byla obezřetná, za současných klimatických podmínek neodhazovala v lese nedopalky cigaret a v přírodě nezakládala ohně. Jaké byla příčiny lesního požáru v Úbislavicích je zatím v šetření, na místě se ovšem našly právě nedopalky z cigaret a stopy po pálení klestí.

Právě při pálení biologického odpadu (klestí, sena, listí) by měli lidé dodržovat určité zásady, které zcela ignoroval muž ve Dvorcích na Jičínsku.

Jičínští profesionální hasiči sem byli v tomto týdnu přivoláni jedním z místních obyvatel, který se obával o svoji stodolu, jelikož soused na své zahradě zapálil bez dozoru seno. Jednotka požár uhasila a paliči domluvila. Druhý den se ovšem zásah opakoval. To když muž začal plošně vypalovat trávu.

Podle zákona mu hrozí pokuta až 25 tisíc korun. U právnických a podnikajících fyzických osob to může být až půl milionu.

Nejen plošné vypalování trávy je ale zákonem zakázáno. Pokud se člověk rozhodne rozdělat si velký oheň, byť je to na vlastním pozemku, je také dobré dát o tom hasičům dopředu vědět.

Na webových stránkách HZS Královéhradecké kraje je k dispozici aplikace – evidence pálení. Zde je možné nahlásit pálení do systému. Jen se tam vyplní jméno odpovědné osoby, adres a pálení a další detaily včetně zakreslení do mapy.

Pokuty pak mohou rozdávat přímo sami hasiči. „Lidé jsou často překvapeni, když musí okamžitě na místě za své prohřešky zaplatit,“ říká Vlastimil Šír.

Oproti roku 2014, kdy bylo požárů způsobených zakládáním ohně a vypalováním 182, jich v roce 2015 bylo 1390 a tyto požáry si vyžádaly jeden lidský život a 21 lidí se při nich zranilo.

VÝJEZDY ZÁCHRANÁŘŮ

Zvýšený počet výjezdů hlásí i záchranáři, ale podle Ivo Nováka ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje nejde o nic mimořádného.

„Při těchto teplotách počítáme s nárůstem výjezdů ke kolapsům. Nemocní a starší lidé snášejí teplo hůř, a tak jim radíme, aby zůstali doma, odložili veškeré aktivity a vycházeli ráno nebo večer,“ konstatuje lékař s tím, že všichni bychom měli dbát o dostatečný přísun tekutin.

V náchodské nemocnici nárůst hospitalizovaných kvůli horku nezaznamenali, jen kolapsové stavy, které řeší ambulantně.