Dům samotný je zajímavý svým dispozičním uspořádáním, které je ve venkovském prostředí naprosto cizí a velmi unikátní, napodobuje totiž městské podsíňové domy.

„Z nominace mám obrovskou radost. Jsem šťastná, že nás památkáři podpořili a věřím, že to ocení i místní," raduje se starostka Zdeňka Brixová, která byla hnacím motorem k záchraně stavení. To řadu desetiletí chátralo bez základní údržby, ačkoli bylo stále obývané.

V roce 2008 se část domu dokonce zřítila a hrozil jeho zánik. V té době Národní památkový ústav a Městský úřad Jičín oslovily obec, zda by se tohoto přinejmenším regionálně unikátního domu ujala. Obec se rozhodla poškozený objekt zachránit a využít jako muzeum s muzejní knihovnou a dále zde zřídit prostor pro konání příležitostných kulturních akcí.

„Na léto bychom chtěli muzeum alespoň částečně zprovoznit. Kdo k nám přijde, určitě ho stavením provedeme," slibuje starostka. V první expozici návštěvníci zhlédnou část původního vybavení místních domácností včetně předmětů, využívaných v zemědělství. Vystaveny tu budou i dva kroje, vyšité ve zdejší malotřídní škole. Od léta tu bude funkční i knihovna. Dům bude zpřístupněn na zavolání.

„Dům jsme odkoupili od Jana Valeše poté, co se prolomila střecha na přístavbě a byl zcela neobyvatelným. Obec panu Valešovi zajistila náhradní bydlení a my přemýšleli o tom, jak krásné stavení využít," popisuje starostka. Obec společně s památkáři zažádala, aby byl objekt prohlášen kulturní památkou, pak se s vervou pustila do díla.

Zřícená a odstraněná část byla v původní podobě nově vystavěna a byla do ní umístěna knihovna, dochovaná roubená část s unikátní vnitřní dispozicí byla citlivě zrekonstruována a bude sloužit pro prezentaci objektu samotného a k expozičním účelům. Opravu domu podpořil Státní zemědělský intervenční fond částkou 2 miliony 300 tisíc korun, obec uhradila deset procent nákladů a DPH.

Odborná komise územního odborného pracoviště NPÚ v Josefově tento záslužný čin ocenila a nominovala jej v kategorii záchrana památky na Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro.

Snímky z opravy stavení najdete v připojené fotogalerii, tak jako i další snímky z obce, současné i historické.