„Vysvědčení je dobré ani nic těžkého ve škole nebylo," řekl prvňák Šimon Pěnička, jenž navštěvuje Základní školu 17. listopadu. Jeho učitelka Kateřina Babíková připravila pro třídu vpravdě netradiční ceremoniál. Předávání vysvědčení se totiž uskutečnilo na jičínském zimním stadionu.

A jak se první vysvědčení zamlouvá Adamu Tůmovi, dalšímu malému bruslařovi? „Líbí se mi hodně a jsem z něho nadšený. Něco bylo náročné, třeba matematika. Začínáme taky číst a psát a mě to baví." A kdypak vlastně začal s bruslením? „Vůbec nevím, ale když jsem byl podruhé, tak jsem se to naučil," dušoval se.

„Ano, líbí se mi moc. Něco těžkého tam bylo, ale jen malinko. Baví mě výtvarka a hudebka," odvětila na stejné otázky Elenka Jezberová.

Vzhůru do ZOO
Vysvědčení s jedničkami a nejhůře dvojkami, tak s ním mohou přijít do dvorské zoo školáci a studenti. Zajištěn budou mít vstup jenom za deset korun. Pozvat mohou i kamarády na bowling v Hotelu Safari za stovku a v Restauraci U Lemura si dát za desetikorunu smetanovou roládu.

„Konec prvního pololetí školního roku je tu a žáci i studenti vědí, jaké mají vysvědčení. Ti nejlepší si určitě zaslouží hezkou odměnu. A tu jsme jim připravili i v zoo. Každý, kdo se v prvním pololetí dobře učil, se může přijít podívat do zoo jenom za desetikorunu," uvedla tisková mluvčí královédvorské zahrady Jana Myslivečková a na pravou míru uvedla i parametry, které žactvu brány za nízkou cenu otevřou.

„Akce se vztahuje na žáky a studenty, kteří se na vysvědčení prokáží jedničkami, nejhůře dvojkami," řekla mluvčí zahrady s tím, že další podmínkou je, aby žáci či studenti nezapomněli svá vysvědčení doma a přinesli je s sebou.

Ani ti, kteří se nepochlubí skvělými studijními výsledky, však nemusí smutnit. Pro ně je důležité, aby v jejich okolí takto šikovný student byl a vzal je do zahrady s sebou. Taková skupinka se může těšit i na další překvapení, tentokrát však sportovní.
„S dalším dárkem přichází Hotel Safari, kam mohou žáci pozvat své kamarády na bowling. Dráhu na celou hodinu dostanou po předložení vysvědčení za jednu stokorunu," dodala Jana Myslivečková s tím, že akce platí od čtvrtka do neděle pro žáky základních a studenty středních škol.

Pokud máte na vysvědčení samé jedničky, přijďte se svou pílí pochlubit do redakce Jičínského deníku. S vysvědčením děti vyfotíme a snímky pak otiskneme v novinách. Fotit budeme ještě v pátek od 9 do 12 hodin v redakci Jičínského deníku v Husově ulici č. 48. Žáci si s sebou musí přinést písemné svolení od rodičů, že můžeme s jejich snímky veřejně nakládat. Nebo mohou vzít mámu a tátu do redakce s sebou.

První jedničkářka k nám dorazila ve čtvrtek ve 13 hodin v doprovodu pradědečka. Natálka Švorcová z Jičína se pyšní osmi jedničkami a z redakce si za své skvělé školní výsledky odnesla i malý dárek.

V Hořicích jsme navštívili ZŠ Komenského. Vybrali jsme si devátou třídu. „Jak kdy, někdy mě škola baví, někdy ne. Nejlepší jsou angličtina, přírodopis a dějepis. Chtěla bych jít asi na veterinu nebo zdravotnickou školu," řekla deváťačka Lucie Bernatová. Vysvědčení jí předal učitel Oldřich Petera. Přiznal se, že všechna vysvědčení od základní školy po vysokou má dosud uložené.