Na Střední škole gastronomie a služeb Nová Paka odmaturovaly studenti oboru Hotelnictví a Podnikání, při závěrečných zkouškách předvedli své znalosti pekaři, cukráři, krejčí, truhláři a kuchaři. Šest na kýženou metu, výuční list, nedosáhlo.

Zato velice úspěšní byli dospělí studenti, kteří si mohou na zdejší škole doplnit vzdělání. „Většinou potřebují na pracovišti výuční list, někdo má o obor, ve kterém se chce zdokonalit, zájem a učí se jen tak pro radost," popisuje ředitel školy Petr Jaroš důvody, které vedou „dospěláky" zpět do školních lavic.

„Jsou to vynikající studenti. K vyučování přistupují zodpovědně, pečlivě se připravují a mnohdy nás překvapí svými znalostmi. Je s nimi radost pracovat," chválí studenty vyučující Stáňa Štrynclová.

Získáním profesní kvalifikace, kterou packá škola nabízí, se mohou nyní pochlubit dva pekaři, v září jdou ke zkouškám další dvě účastnice vzdělání. Jde o lidi, kteří pracují v oboru a chybí jim výuční list.

„Máme také paní z Prahy, která si chce otevřít pekařskou živnost. Další zájemce máme v cukrařině. Nově jsou přihlášeni kuchaři, dvě paní mají zájem o obor krejčí," představuje Štrynclová další možnosti dálkového studia, spojeného s praxí.