Rambo si počká
Je to sice poněkud manýra, nicméně lákavá. Řeč je o vyžádaných znacích na poznávacích značkách, z nichž lze snadno vytvořit vtipný název. Agenti 007, Rambové, Wolverinové a jiní hrdinové však v České republice na SPZkách dosud povolení nejsou a možné je, že ani nebudou. Novela zákona, která v lednu vešla v platnost, s touto službou nepočítá. Zákonodárci původně zvažovali ji do norem zařadit, nakonec však byla vyňata a legislativa ji bude teprve projednávat. Je možné, ale rozhodně ne jisté, že vejde v platnost od příštího roku.  

Došlo tak k několika ulehčením pro úředníky i občany, to ale kompenzují nové povinnosti. Při převodu vozidel do konce prosince 2014, kdy ještě platila stará norma, se prováděly dva úkony, a sice odhlášení vozidla v místě bydliště původního vlastníka a přihlášení auta v domovském městě nového majitele. Tyto procedury byly novelou spojeny v jednu. Nyní platí, že na městský úřad se musí dostavit odhlašující a přihlašující občané společně, a to v domovském městě odhlašujícího. Nový vlastník nicméně již nemusí navštívit úřad ve svém domovském městě.

Nemůže-li se jeden z těchto aktérů dostavit, může vyslat zástupce, jemuž je dána plná moc. Ta musí být opatřena úředně ověřeným podpisem.
„Kdo si koupí vozidlo a chce si ho přihlásit, musí to udělat podle místa svého bydliště vlastníka. Byla tedy odstraněna mezifáze převodu, kdy původní vlastník na úřadu svého města vozidlo odhlásil a kupce ve svém městě přihlásil. Jeden krok byl odstraněn, ale návštěva úřadu se musí uskutečnit společně v místě bydliště toho, od koho se vozidlo převádí," řekl Jan Šťastný, šéf oddělení dopravně správních agend Městského úřadu Jičín.
„Malá změna je i v tom, že při převodu v rámci republiky se nemusí měnit registrační značky, takzvané SPZ. Pokud se například převádí vozidlo z Prahy k nám do Jičína, značky není nutné vyměnit," dodal vedoucí odboru dopravy Martin Duczynski.

Zánik vozidla
Jedním z nových termínů, které novela zákona přináší, je zánik vozidla. Jedná se o trvalé administrativní vyřazení z evidence. Jinak řečeno, zaniklé vozidlo sice fyzicky bude existovat i nadále, z úředního hlediska však již není použitelné a uskladněné poznávací značky půjdou na likvidaci. Tento automobil nebude možné znovu přihlásit.

Zbystřit by měli zejména ti, kteří mají automobil do dnešní doby uprostřed procesu přihlašování. U vozidel, která byla odhlášena a dosud nejsou přihlášena, je třeba tak učinit do 30. června 2015. V opačném případě čeká v červenci vozidlo výše popsaný zánik.

A dále, pokud je vaše vozidlo nyní v depozitu a úřad jej dočasně vyřadil z provozu, začněte letos jednat. Navštivte úřad a automobil znovu registrujte, nebo uveďte, kde se vozidlo nachází a jako je účel jeho využití. Pakliže tak neučiníte do konce tohoto roku, vaše vozidlo uložené do depozitu před 1. července 2013 taktéž čeká zánik. Pro uložení do depozitu od 1. července 2013 platí výše uvedené obdobně, jen místo zániku vozidla hrozí pokuta. Neprošvihněte tedy svůj termín.

Mezi menší změny patří i konec zelených samolepek na poznávacích značkách, které potvrzují kontrolu emisí produkovaných vozidlem. Nyní již nejsou povinné, řidiči postačuje certifikát. Červené lepky, které se týkají technické kontroly vozidla, jsou nadále povinné.

Na otázku přepisů vozidel z osoby na osobu jsme se zeptali i několika lidí na ulici. Zajímalo nás, jaké jsou jejich osobní zkušenosti. „Když jsme kupovali vozidlo, tak jsme jeho přihlášení vyřešili co nejrychleji. Když už za něco dám tolik peněz, chci se přeci hned postarat o to, aby všechno bylo v pořádku. Nechápu lidi, co by zrovna tohle chtěli odkládat," vyjádřil se za občany Michal Lipský. „Já si myslím, že čím dříve se na úřad skočí, tím líp. Aby pak člověka nečekalo překvapení. Co se týče té změny v převodu auta, zní mi to logicky," uvedl Vít Rybář.