Zahradní slavnost nesla název Pozvání, ale hned na začátku objevil se zádrhel.

Jeden z hostů dostavil se s boxerskými rukavicemi. Ty musel odevzdat, následně byl šacován a musel slíbit přijatelné chování na slavnosti. Vkleče.

Ostatní diváci – hosté posedávali, popíjeli, čekali. Pozvaná zpěvačka se rozcvičovala, zbytečně nápadně, nebylo třeba na sebe tak upozorňovat.

Když slavnost začala, poznali diváci, že setkání nemá jen centrální scénu (zpěvačka se na ní konečně představila veřejně), ale v rozličných místech odehrávaly se dialogy, někdy pohodové, jindy končily roztržkou. Chvílemi nebylo snadné rozeznat, kdo je pořadatel (herec) a kdo návštěvník slavnosti (divák).

Půvabné bylo, že návštěvníci mohli si vybrat hlouček (scénu), které věnují pozornost. Ostatně ne každého zajímá ono lidské hemžení všelijaké. Spatření byli i hosté, kteří si svou skleničku u stolku popíjeli, a onen člověčí šelest k nim doléhal mnohobarevně vzdáleně. Právě tak ovšem byli i hosté, kteří cítili potřebu k věci promluvit. Do akce vstoupit.

Dění se postupně přesunulo do budovy Lodžie, hlavně ale do parku. To vám byla nádhera už při pohledu z terasy. Jednotlivá místa v nastálé tmě skvěle osvětlená. Jemně. Žádná přemíra reflektorů, vlastně bez nich. Divadelní mluvou – scénografie jemná, důsledně využívající krásu parku, při tom sloužící ději. Sem patří i mrholení. Všichni roztáhli své barevné deštníky, které scénu doplnily. Měli to pořadatelé i s deštěm dobře vymyšleno. Jen to nahoře trochu přehnali a pršení nevypnuli a nevypnuli.

Tož v Jičíně zase, zásluhou Lodžie, něco nového. Na čtyři dny hraní, před tím náležité přípravy. Divadlo podle prostředí. Projekt Pomezí přivezl imerzivní divadlo. Exteriérový projekt, ve kterém hranice mezi realitou a snem se tento den natolik ztenčí, že bude opět možné spatřit svět v podobě, která nám zůstává většinu času utajená. Marně hledám název divadla, divadelní společnosti. Lidé sešli se nad projektem. Jmenuje se Pomezí. Podle předchozí inscenace.

Divadlo šité na míru prostoru. Lodžie a její okolí jsou pro podobné projekty stvořené.  (proc)