V případě Drahorazi je tímto vnějším činitelem ČEZ. Energetici kopidlenské radnici oznámili, že plánují starou zavěšenou kabeláž položit do země. Tím však dojde k odstranění stávajících sloupů, a pokud město chce zachovat veřejné osvětlení, musí postavit nové, moderní.

Původní cenový odhad byl 2,5 milionu korun, vedení města se ale nakonec rozhodlo spolehnout na vlastní síly. Podle odhadů tím ušetřilo milion korun. „Vypsali jsme výběrové řízení pouze na materiál a vlastní práci odvedou naši zaměstnanci. Tím jsme ušetřili významnou část finančních nákladů. Do práce jsme zapojili zaměstnance místního hospodářství. Na celou akci bude dohlížet smluvně revizní technik," oznámila starostka Hana Masáková. Kopidlenská pracovní četa má za úkol vztyčit několik desítek moderních kandelábrů.

V příštím roce se Kopidlno bude muset pustit do podobné akce v části Ledkov. I tam se energetici připravují na modernizaci kabeláže.

Podobný model, kdy se malé město nakonec neobrátí na stavební firmu, nýbrž jen vysoutěží materiál a práce položí na bedra zaměstnanců města, použila například i radnice v Miletíně. Tamější pracovníci nyní přestavují starou sokolovnu. Nejde tedy o neobvyklý jev.

Chodníky

Co se týče kopidlenské Husovy ulice, projekt urychlila dotace ze státního fondu dopravní infrastruktury. „Vzhledem k tomu, že nám dotace vyšla, mohli jsme provést výběrové řízení na dodavatele chodníku v Husově ulici. Je to dobrá zpráva. Bez přispění státního fondu bychom na tak nákladnou investici nedosáhli," uvedla starostka. Zakázku získala novopacká společnost Obis. Cena je 2,9 mil. korun, dotace pokryje 85 procent z uznatelných nákladů. Obě investiční akce se uskuteční během léta a začátku podzimu.

Chodník při levé straně bude opraven mezi křižovatkami s ulicemi Na Vinici a Na Sklípku. Při pravé straně to bude od ulice Hilmarovy po hřbitov. Toho, že kopidlenské chodníky všeobecně vyžadují opravy, si je radnice vědoma. Kvůli finanční náročnosti ale musí k opravám přistupovat popořadě.