Budova měla totiž poškozenou statiku kvůli betonové zátěži v půdních prostorách. Ta tlačila na stropy a zdi, které praskaly a hrozilo jejich zřícení.

Zátěž poškodila statiku kulturní nemovité památky z roku 1826 a především nosné trámy na půdě historického objektu. Za pět minut dvanáct započala záchrana, která začala od půdy, a to výměnou hnijících krovů, odstraněním navezeného materiálu.

V prvém patře pak došlo k výměně některých trámů a zpevnění podlah traverzami. Kvůli zásahu však byla narušena omítka obřadní síně, kde se odehrávají slavnostní události. Unikátní pokoj s vzácnou výmalbou stěn a stropu z přelomu 19. a 20. století ale opět získá původní podobu.

Památkáři rozhodli, že opadaná omítka musí být i s malbou nalepena zpět na zeď, jinak prý originál nelze zachránit.

„Čekali jsme na rozhodnutí Památkového ústavu v Josefově. Omítka totiž při opravách začala odpadat, některé kusy pak byly odstraněny preventivně. Doufali jsme, že bude zvolena levnější varianta, a to, že stavbaři omítku doplní a restaurátor malbu domaluje. Památkáři ale rozhodli, že se jednotlivé segmenty nalepí zpátky, což bude třikrát dražší než samotná oprava. Samozřejmě bychom preferovali levnější variantu, ale rozhodnutí památkářů se musíme podřídit," konstatuje starostka Dana Kracíková.

Restaurátor by měl nastoupit v lednu a během dvou měsíců vrátit pokoji původní tvář. Zatím stála oprava radnice 1,5 milionu korun.