Projekt má být připraven do příštího roku, kdy se s ním bude radnice ucházet o dotaci. Pokud ji nezíská, akci zatím odloží. K myšlence zmodernizovat terminál přivedla město nečekaná možnost čerpání dotace, určené na renovaci a výstavbu terminálu, zajištění parkování městské hromadné dopravy i bicyklů, která se objevila letos na jaře.

Radnice oslovila 12 ateliérů a nabídla zpracovatelům dvě lokality, a to na místě současného nádraží nebo přesun terminálu na parkoviště pod náměstím.
Lidé pak v rámci voleb podpořili v anketě návrh společnosti Loca plan na revitalizaci současného autobusového nádraží v Kotíkově ulici.

„Zastupitelé v pondělí rozhodnutí veřejnosti potvrdili. Pro záměr bylo 62 procent účastníků ankety, což je jednoznačné vítězství a tím je záležitost rozhodnuta," konstatoval starosta města Josef Cogan. 

Projektová dokumentace má být hotova do léta příštího roku. „Pak budeme žádat ministerstvo o dotaci, pokud neuspějeme, budeme žádost opakovat. Pokud se nám nepodaří získat subvence ani napodruhé, projekt zatím nebudeme realizovat," prohlásil starosta a upozornil, že vyšší prioritu má nyní pro město přestavba MKS a modernizace Masarykova náměstí. Teprve poté by přišel na řadu autobusový terminál.

Stávající místo v Kotíkově ulici má podle architektů několik výhod. Jednak je zde přímá dostupnost do centra města, velikost lokality umožňuje bezproblémové vyřešení kompletního provozu terminálu, stavba je výhodnější i ekonomicky. Realizace terminálu pak může proběhnout bez přerušení provozu.

TERMINÁL
Locaplan řeší lokalitu výstavbou odjezdové haly v centru dané plochy s tím, že nabízí vytvoření i nové obytné ulice prodloužením ulice Biskupské, která nabídne možnost stání pro automobily. Nový terminál má poskytnout šedesát parkovacích míst a místo pro stání autobusů.