Toto výborné zázemí, které bylo otevřeno v roce 1974, poskytuje celoroční služby ve svém areálu s vnitřními i vnějšími bazény s teplotou vody 36 - 38 °C. Tato voda příznivě působí na kloubní poruchy, nemoci páteře, svalů a celkově příznivě působí na regeneraci organismu. Termální pramen má specifické geotermální složení, na základě kterého má blahodárné a léčebné účinky. Termální prameny zde vyvěrají z hloubky cca 1500 m o teplotě 56– 76,5°C. Tato teplota je snižována v závislosti na druhu bazénu na 23°C – 38°C.

Velký Meder, bývalé Čalovo, se nachází v regionu Žitného ostrova, na trase mezi Bratislavou a Komárnem. Termální koupaliště leží v lesoparku o rozloze 20 ha. Několik krytých a venkovních bazénů s termální vodou obsahující značné množství různých minerálů působí jako balzám nejen na tělo, ale svým prostředím i na duši. Toto zázemí je opravdovým rájem nejen pro tělesně postižené, kterým dělá normální pohyb na souši někdy značné potíže, ale i pro penzisty i běžné občany, protože cenové relace na Slovensku jsou pro nás ještě stále příznivé.

Při cestě do Mederu pravidelně pačtí tělesně postižení navštěvují nějaký zámek. Tentokráte sezení v autobusu na několik hodin nahradili návštěvou státního zámku Rájec-Jestřebí na Blanensku. Zde příjemné prostředí zámku a procházka parkem jim dodalo osvěžení pro další cestu.

Dvaapadesát lidí letošního zájezdu bylo ubytováno k plné spokojenosti v chatkách a v apartmánech s veškerým vybavením pro denní hygienu a kuchyňkou. Vzdálenost od ubytování do areálu termálních koupelí byla přijatelná a při zpáteční cestě měli lidé ještě možnosti nákupu v různých stáncích. Stravování v prostoru termálních bazénů zajišťuje velké množství bufetů a restaurací s různou nabídkou jídel.

V areálu je i sauna, solárium, masáže, minigolf, tenisový kurt, volejbalové hřiště a fitness. Veľký Meder se stává nejen v zářijových dnech oázou i pro další výpravy z Čech. Návštěvníci toto roční období vyhledávají zvláště z důvodu nižší návštěvnosti. Spokojenost s letošní návštěvou dokumentovali účastníci zájezdu svým zájmem o zájezd do Veľkého Mederu v příštím roce.     Míla Pour