V letošním roce má architekt Martin Doubek zpracovat projektovou dokumentaci Paleoparku "Pískovník – Balka" s naučnou geostezkou za 1,5 milionu korun. V investici je zahrnuta i realizace vrtu pro pitnou vodu. Do konce března chce radnice předložit žádost o dotaci, celkové náklady se pohybují kolem 24 milionů korun.

Geopark Český ráj

Český ráj přináší obraz o geologické historii Země a zároveň dokládá význam přírodních podmínek pro ekonomický a kulturní rozvoj lidské společnosti v průběhu několika tisíciletí. Pestré geologické procesy zde vytvořily ložiska rud železa, mědi a rtuti, naleziště drahých kamenů, uhlí, stavebního kamene, pokrývačské břidlice, sklářských písků, vápenců, hrnčířských a cihlářských hlín. Zdejší zpracování drahých kamenů patří k nejstarším v Evropě. Zajímavý je i výskyt zkamenělých zbytků rostlin, araukárií i živočichů. (Interent)

Součástí paleoparku bude turistická stezka, která povede z Muzejního náměstí směrem na Balka. V rámci akce se počítá s úpravou Muzejního náměstí, které bude předlážděno, vzniknou zde posedové schody, nový vodní prvek s nevšední ozdobou – kryptolebci.

„Letos budeme žádat o dotaci, začátek akce bude směřovat k roku 1917," vysvětluje starosta Josef Cogan a popisuje nám turistickou trasu, která má svůj začátek na Muzejním náměstí. Dále povede přes klášterní schody, s jejichž opravou projekt rovněž počítá. „Schody jsme získali vloni od církve, i na jejich opravu chceme zajistit podporu," pokračuje Josef Cogan. Expozice na Balkách bude přístupná od jara do podzimu, mimo toto období o víkendech. 

Stezka dále povede přes Desatero, kde začíná naučná stezka s šesti zastaveními. „Mají svoji návaznost, kdy putujete od starohor po čtvrtohory a zabýváte se geologickým vývojem. Na konci je paleopark Balka, kde čeká příchozí intenzivní část, to znamená praktická výuka dějů, které se u nás odehrály jako například rýžování zlata, granátů, dobývání achátů, ukázky zkamenělých kmenů. Geologie by se zde měla školním dětem přibližovat hrou," představuje projekt Cogan.

Nová Paka je součástí Geoparku Český ráj. Najdete tu na jednom místě skalní města po granáty, acháty až po zkameněliny. „Co se týká geoparku, v rámci UNESCO jde o neobvyklý shluk geologických rozmanitostí na malém prostoru. Náš geopark je tím jedinečný z pohledu celého světa," míní Cogan.

Náklady devět set tisíc euro by měla z osmdesáti procent uhradit dotace. Bez ní nebude projekt spuštěn. „Je to věc, která v nás třímala poměrně dlouhou dobu, místo bylo vybráno už před lety, nyní jsme se dostali do fáze, kdy město vykoupilo pozemek a rozjíždí projekt, protože má možnost dosáhnout na dotační zdroj." pokračuje J. Cogan. Paleopark Balka není závislý jen na česko – polské dotaci na cestovní ruch, ale má šanci i v jiných subvencích,například na ochranu přírody.