Nominace studentů podávají ředitelé a učitelé škol z celé republiky. Porota oceňuje nadané studenty, talentované studenty, studenty specialisty v určitém oboru, studenty vědce, studenty, kteří se nebojí vynikat, podnikat, pomáhat, prostě dělat něco výjimečného. Od roku 2015 je vyhlašována i samostatná kategorie „Nejlepší student technik".

Dosavadní ročníky představily nadané osobnosti různého zaměření. Naposledy to byl evropsky úspěšný fyzik, technik modelář, kreativní sklářka nebo badatelka v chemii a fyzice. „Pokaždé jsem z výkonů těchto mladých lidí ohromen. Jejich zkušenosti i rozsah aktivit jsou neuvěřitelné. V každém studentovi vidím kousek sebe, hlavně v jejich zaujatosti," uvedl Vladimír Šulc, jednatel pořádající firmy MICRORISC.

A jaký je recept na úspěch? „Je to možná o odvaze podívat se na věci trochu jinak," prozradil o loňském vítězi Václav Klement, ředitel Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické Vyškov.

Výsledky letošního ročníku budou opět vyhlášeny na konci školního roku po finálových prezentacích na slavnostním udílení provázeném herečkou Zdeňkou Žádníkovou Volencovou. Ukažme i letos, že „Stojí za to být dobrým studentem".