Nestálé počasí, které spíš připomíná apríl, není pro náš organismus zrovna ideální. V ordinacích lékařů a v lékárnách na Jičínsku zatím ale výrazně zvýšenou nemocnost nezaznamenali, i když chřipky už o sobě dávají vědět.

Doktorka Anna Škeříková z Nové Paky v tomto týdnu ošetřila pět pacientů s chřipkou, v ordinaci doktora Leoše Glance to byly dva případy chřipky do 25 let, 4 případy do 50 let a dva nad šedesát let.

Výraznější nárůst nemocných nezachytili ani v jičínské ordinaci doktorky Veroniky Rejhové. „Většinou jde o virózy, bolesti hlavy, svalů, krku, rýmu a kašel. Doporučujeme pacientům klid na lůžku, kapky na kašel a do nosu," radí lékařka.

Ani magistra Jana Kozlová z lékárny na Husově ulici nepotvrdila zvýšený příliv nemocných.

„V každém případě by měli lidé s nachlazením zůstat doma, zvýšit přísun vitamínů a tekutin. Pokud jim doporučíme léky, vždy se ptáme, jestli nějaké užívají. Například Paralen Grip by neměli brát lidé s vysokým nebo kolísavým krevním tlakem," poučuje nás magistra, která doporučuje především prevenci, a to otužování a pak homeopatika, echinaceu nebo hlívu ústřičnou.

Podle aktuálního hlášení hygieniků narostl počet nemocných v kraji z 1209 na 1305 nemocných s akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 000 obyvatel. Situace odpovídá danému období.

Máte svůj vlastní recept jak co nejdříve zdolat nachlazení?

Šárka Šandová, ředitelka Hořického gymnázia
K nemoci, ať je jakákoli, se snažím přistupovat s určitou vděčností. Bez ní bych se nezastavila, nezpomalila, neprospala, vydatně si neodpočinula, nepřečetla další knihu a tak. Asi. Většinou jsme vedeni k tomu, abychom nemoc zdolali rychle. Řekla bych, že je to chyba. I menší nachlazení je potřeba pořádně vyležet, vypotit, „vyčajit". I ono malé nachlazení trvá obvykle týden, a pokud musím fungovat naplno, tak s bylinkami, zázvorem, medem, citronem, cibulí,… to nezvládnu. Pak sáhnu po různých rozpustných paracetamolech. Ale omarodím-li během prázdnin (často to u nás učitelů tak i bývá), z pod peřiny nepospíchám a užiju si to.

Jaroslava Komárková, ředitelka ZUŠ J.B. Foerstera v Jičíně
Receptů na chřipku jsem za mých několik desetiletí slyšela a vyzkoušela mnoho, ale žádný z nich nebyl zázračný. Vždycky mně pomohlo zalézt pod peřinu a potit se s teplým čajem slazeným medem a čekat, až to prostě přejde.

Aleš Hlawatschke, starosta Konecchlumí
Zdolání nachlazení je mnohdy o zoufalém experimentování s recepty a návody, které jsme kdy kde pochytili. Je samozřejmě mnoho rádoby dobrých rad, ale s klidným svědomím mohu prohlásit, že ty moje opravdu fungují… Kašel je jasný, tam vede nakrájená cibule s cukrem. Rýma a bolesti v krku se vyloženě bojí kombinace francovky se zelenou. Nejprve se začne francovka do zelené ředit zlehounka a její poměr se navyšuje tak dlouho, dokud nad nachlazením nezvítězí! Cítí-li člověk během dne lehounké škrábání v krku, je dobré podpořit jej dvojicí vychlazené dvanáctky, ta proces urychlí, přes noc propotíte matraci, ráno čaj s medem a restart těla je hotov. Nepomůže-li zelená s francovkou, platí pravidlo o studeném pivu a naopak. Nepomůže-li ani jedno, platí pravidlo o vypocení na cizím těle, které lze navíc kombinovat se všemi jinými pravidly.

Bohdan Čančík, správce Sboru Jednoty bratrské v Nové Pace
Když si uvědomím prochlazení, pokusím se co nejvíce prohřát. Když cítím, že na mne „něco leze", někdy používám česnek a vitamíny. Modlím se za moudrost, co v tom dělat a za uzdravení. Toto jsou moje nejlepší zkušenosti.