Vedení města usiluje o realizaci dostavby Masarykovy věže samostatnosti, která by se uskutečnila v příštím roce, tedy při příležitosti oslav stého výročí vzniku samostatného Československa.

OTÁZKA FINANCÍ

„Máme připravenou technickou část. Náklady stavby se pohybují mezi patnácti a sedmnácti miliony korun. Město může hradit maximálně třetinu,“ popisuje hořický místostarosta a architekt Martin Pour.

Na tom, zda město pro svůj záměr zajistí financování z dalších zdrojů, závisí osud celého projektu.

„Jednáme s krajem. Minulý týden jsme sešli s hejtmanem Jiřím Štěpánem. Dostavba má podle nás nadregionální význam,“ uvádí starosta Aleš Svoboda. Rozhodnutí, zda si kraj vytyčí jako hlavní bod oslav významného výročí právě dokončení Masarykovy věže, by mohlo padnout 21. srpna.

„Někteří turisté si stěžují na vzrostlé stromy okolo. Navrhují jejich pokácení, ale já bych se raději přikláněla k dostavbě,“ dělí se o svůj názor Michaela Bělinová z hořického infocentra.

Rozhledna je postavena na základech z pískovce, které pocházejí z nedalekého lomu sv. Josefa. Uvnitř stavby, která je zastřešena hvězdářskou kopulí, se nachází malé muzeum a pietní prostor vzpomínající na oběti válek z Hořicka.

U počátku stavby stál T. G. Masaryk

Základní kámen věže byl položen 10. července 1926 za přítomnosti prvního prezidenta Československé republiky T. G. Masaryka. Futuristické návrhy stavby se již objevovaly na pohlednicích z počátku 20. století. Projektu se na začátku 20. let ujal architekt František Blažek, který působil také jako učitel na hořické sochařsko – kamenické škole.