Řada z nich byla zrušena už před pěti deseti lety a dnes jsou přestavěné na rodinné domky jako je tomu třeba ve Vidonicích u Pecky. Ve Vidochově zase obchod ve stejné budově vystřídalo pohostinství, ovšem ani to už několik let nefunguje a budova zůstává nevyužitá.

Mnohé vesnické prodejny přetrvávají jen díky zájmu starostů, kteří se snaží základní vybavenost ve své obci udržet, přestože přirozený trend představuje spíš nakupování v supermarketech ve větších městech.

V Lukavci u Hořic bylo téma dalšího osudu prodejny smíšeného zboží na pořadu dne zcela nedávno. Stávající provozovatel totiž podal výpověď z nájmu a obec musela řešit otázku, zda prodejnu nabídnout dalšímu zájemci. Budovu pronajímá za jednu korunu ročně a navíc částkou deseti tisíc korun přispívá na pokrytí plateb za elektřinu. „Od předchozího nájemce budeme požadovat vrácení poloviny této částky, jinak ale podmínky pronájmu zůstanou nadále nezměněné, jak nájemné za korunu ročně, tak příspěvek na energii," uvedl minulý týden na zasedání zastupitelstva lukavecký starosta David Hladík.

Na základě vyvěšení záměru na nového provozovatele se přihlásil jediný zájemce, jehož nabídka počítá s tím, že obchod bude otevřen celoročně a měl by pokrýt základní potravinářský sortiment. K 1. březnu by tedy mělo být smíšené zboží v Lukavci po několikatýdenní přestávce znovu v provozu.

Nejvíc vesnických prodejen je součástí řetězce Jednota Coop. Pod jeho hlavičkou funguje na Jičínsku asi padesát obchodů, z nichž většina je v menších obcích. 

Díky přístupu vedení Jednoty, spotřebního družstva Nová Paka není jejich budoucnost momentálně přímo ohrožena. „Pocházím z vesnice, takže mám pro situaci pochopení, a beru to spíš z morálního hlediska: prodejny jsou na vesnicích potřeba, a kdybychom je nepodporovali z jiných činností, tak by se uživily jen těžko, jejich činnost se dotuje," vysvětlil předseda představenstva Jednoty SD Nová Paka Miroslav Chudoba s tím, že od obcí žádnou podporu na provoz prodejen nežádají, i když je jejich převzetí často spojeno s nákladnými investicemi do oprav a přizpůsobení provozu.

Prodejny novopacké Jednoty jsou v celé síti i na nejmenších vesnicích zásobovány nejen základním sortimentem zboží, ale i některými léky a doplňky stravy, vybaveny jsou platebními a dobíjecími terminály.

Lidé přesto vyhledávají spíš větší markety. „Argumentují tím, že jsme drazí, ale já se klidně postavím za to, že cenová hladina je srovnatelná s městem, a kdyby se dělal test formou „nákupního košíku" vyšlo by to podobně," vzkazuje Miroslav Chudoba.

Pošta v prodejně

S problematikou udržitelnosti prodejen je spojen i provoz pošt. Česká pošta se v současné době snaží služby v malých obcích převést na obecní úřady nebo jiné partnery. Jednota se tomuto partnerství nebrání: „Je určitá možnost, že kdyby se tyto služby na prodejnách propojily, tak by to oboustranně pomohlo. Poštovní služby by na prodejně byly dokonce ve větším rozsahu než doposud," míní Miroslav Chudoba a dodává, že ani tak není situace jednoduchá, zvlášť pro prodavačky.

Každá novinka v provozu totiž vyžaduje další školení a ideální samozřejmě nejsou ani zvýšené nároky na personál. V konečném důsledku závisí existence či neexistence vesnických prodejen hlavně na místních a na tom, zda budou jejich služeb využívat.