Jak je zvykem, nechyběli starostenští bratři Coganové, kteří si do Jičína odskočili z novopacké radnice. Přítomen byl ale i například polský otužilec Marek Grzywa. „V Jičíně závodím tři roky a zimnímu plavání v Česku se věnuji už dlouho. Trénoval jsem dvakrát až třikrát v bazénu nebo otevřené vodě," svěřil se. Sobotní plavecký závod byl pro něj naprostou pohodičkou. „Teď je voda ještě teplá. O studené lze mluvit, když má tři, čtyři stupně," podotkl.

Petr Hartmann přicestoval také z daleka. Jeho domovem je Brno. „Na závod se těším také proto, že letos v Jičíně plavu poprvé. Zimní plavání dělám už čtvrtým rokem, takže je pochopitelné, že jsem se dostal také do Jičína," řekl asi deset minut před startem.

Soutěž v jičínském Knížeti je již tradičně v našem regionu startem sezóny zimního plavání. Jejím symbolickým ukončením bude novopacký klání v lomu Rumchalpa. Jičínský závod byl rozdělen na kategorie podle vzdálenosti, přičemž nejpopulárnější byla ta nejtěžší, a to plavání na tisíc metrů. Také byly vytyčeny trasy na pět set, dvě padesát a sto metrů, o poslední jmenovanou ale byl pramalý zájem.

Zhruba sto pět sportovců byl podle organizátorů standardní počet. „Bývaly doby, kdy bylo účastníků pod stovku, jindy se jich třeba sešlo sto čtyřicet. Takže letošní číslo je standardní. Lidi sem rádi jezdí," konstatoval pořadatel Václav Pačesný. Pro plavce i jejich fanoušky, kteří se rekrutovali hlavně z rodinných příslušníků, byl k obědu připravený guláš a jako mls jedlé kaštany. Většina otužilců však raději volila koncentraci na závod. „Královská" tisícimetrová kategorie šla na řadu jako první. Ač při vstupu do vody bylo občas slyšet zaskučení, šlo poznat, že jičínský závod je vlastně selanka.

Považte, voda v jičínském rybníku měla v sobotu něco přes čtrnáct stupňů Celsia. Možná i normální smrtelník by byl schopen takový závod přežít. Taková Rumchalpa bude podstatně větší výzvou.

Jak bylo řečeno, bratři Coganové nechyběli. Zatímco končící starosta Rudolf Cogan neváhal a vyzval konkurenční plavce na souboj, jeho nástupce v úřadu Josef Cogan se musel ujmout role porotce. Zajímali jsme se, co je pro něj těžší, zda zimní plavání, anebo vedení devítitisícového města. „Každé má svoje. Toto je samozřejmě otázka zájmu a perfektní party okolo zimního plavání. Co se týče města, tak to je spíše práce a závazek. Ale samozřejmě pokud je člověk novopacký patriot, bere to i jako svůj zájem, koníček," odpověděl šalamounsky. „Už se těším na Rumchalpu," varoval všechny rivaly.