Již pátý ročník akce určené především pro automobily Škoda modelových řad 742 a starších, tudíž dnes již vpravdě historických vozidel, se uskuteční v sobotu 19. září. Každý rok volí pořadatelé za místo setkání jinou zajímavost Českého ráje. Letošní volba padla na známý hrad Kost, který je gotickým skvostem nejen Českého ráje, ale i jedním z nejkrásnějších a nejzachovalejších hradů celé České republiky.

Pro účastníky srazu je připraven dopolední program spojený s prohlídkou hradu a obědem v hradní restauraci. V poledne pak odstartuje od hradního parkoviště automobilová orientační soutěž, která na cca 50 km malebnými silnicemi Českého ráje prověří řidičské, navigační i znalostní schopnosti jednotlivých posádek.

Jak prozradila jedna z organizátorek soutěže Lucie Geislerová: Vítězem soutěže se nestává posádka, která dorazí do cíle co nejdříve, nýbrž ta, která cestou nasbírá co nejvíce bodů. Ty získávají účastníci za co nejlepší plnění různých úkolů a při tom musí co nejpřesněji dodržet stanovený časový limit. To znamená, že nesmí přijet na časové kontroly, které jsou na trati přichystány ani dříve, ani později nežli jí určují propozice.

Trasa soutěže je přitom všem tajná a soutěžící se ji musí odvodit od itineráře, který dostávají až při samotném startu a úkolem je i jeho samotné rozluštění. Základem úspěchu je úzká spolupráce mezi řidičem a jeho navigátorem, případně mezi dalšími členy posádky, a vyrovnání se stresem z úkolů a daného časového limitu. Za každou nepřesnost pak pořadatelé strhávají cenné body."

Návštěvníci z řad veřejnosti, kteří by si chtěli prohlédnout vozidla, která jsou sice všeobecně známá, ale z našich silnic se již pomalu vytrácejí, tak mohou učinit samozřejmě bezplatně během dopoledního programu mezi desátou a dvanáctou hodinou před startem AOS na parkovišti pod hradem, případně od cca šestnácté hodiny v cíli soutěže. Ten se pro letošní ročník přesunul z Jičína do rekreačního zařízení Pařez umístěného přímo v Prachovských skalách. Tam také večer proběhne vyhodnocení celé akce a vyhlášení vítězných posádek. Další informace je možné najít na webu www.jicinskeerekce.cz   Vladislav Chalupa