První etapa rekonstrukce začne více než nutnou opravou střechy a stropu ve třetím podlaží.

„V patře se nacházely kabinety, několik tříd, školní knihovna a archiv. Prostory už jsou ale vyklizené a vše je připravené na začátek stavebních prací. Učitelé, kteří měli nahoře zázemí, se přestěhovali ke svým kolegům, knihovnu jsme zatím uzavřeli úplně," přibližuje přípravu na rekonstrukci ředitel školy Pavel Berný.

Podle Berného jsou opravy už neodkladné a s kroky města souhlasí. To se snaží pro své malé obyvatele dělat maximum. Oprava budovy vyjde zhruba na 6 miliónů korun.

Kopidlnu se podařilo z Královéhradeckého kraje získat dotaci ve výši 4 miliónu, zbytek uhradí město z vlastního rozpočtu. „S opravami už nesmíme otálet. Budova druhého stupně potřebuje více, ale střecha je základ. S rekonstrukcemi by jsme rádi pokračovali. Kdy ale zatím nedokážu odhadnout," říká starostka Kopidlna Hana Masáková.

„Potřebovali bychom opravit ještě školní dílny, podlahy v budově druhého stupně jsou také ve velmi špatném stavu a rekonstrukci potřebuje i sociální zařízení této budovy. V některých třídách také chybí umyvadla, což je opravdu velkým problémem," jmenuje jen některé další nedostatky školy ředitel.

První etapa by měla být dokončena zhruba do poloviny října. Na začátek školního roku to ale vliv nemá mít. „Pokud se nestane nic mimořádného, zahájíme školní rok v termínu. V případě nutnosti můžeme využít budovu prvního stupně nebo jiné odborné učebny, ale pevně věřím, že k této situaci nedojde," doufá Pavel Berný v hladký průběh stavebních prací.