Každý představil stříkačku, která pamatuje počátek dvacátého století. Všechny stroje nicméně vypadaly jako nové. I v dnešním době jsou plně funkční, a dokonce připravené na nasazení, selžou-li snad všechny vymoženosti moderní doby.

„Všechny jsou renovované a byly obvykle dost zchátralé, když je sbory získaly. Bylo zapotřebí hodně času a píle, aby se stříkačkám vrátil lesk," uvedl Zdeněk Karbulka, člen Sboru dobrovolných hasičů Vrbice a bývalý starosta obce. „Stříkačky udržujeme z toho důvodu, aby se omladina seznámila s historií. Není to jenom proto, že bychom je chtěli ukazovat a chlubit se," dodal.

Pochválil všechny týmy, které se sobotního setkání a klání zúčastnily. Šlo o hasiče ze Žeretice, Vysokého Veselí, Suchého dolu, Žlunice a Bašnice. Vrbice se prezentovala hned dvěma týmy – dospělým a dětským. „Vysokoveseláci pořádají dnes dětský den, a přesto si vyhradili čas, aby přijeli do Vrbice. Musíme před nimi smeknout klobouk, protože je opravdu náročné něco připravit a účastnit se toho doma a ještě vyrazit někam k přespolním," vyjádřil se Zdeněk Karbulka.

Jednotlivé skvadry čekalo několik úkolů. Týmy předvedly funkčnost svých stříkaček. Členové také absolvovali překážkové běhy nebo běh na lyžích za sucha. Na počátku každého vystoupení pořadatelé zástupce sboru vyzpovídali a zeptali se na detaily o stříkačce i místním sdružení.

Příprava strojů na činnost byla se vším všudy. Včetně jejich dotažení na místo prostřednictvím jediného suchozemského pohonu, které lidstvo až do příchodu železnic a automobilismu mělo k dispozici. Stříkačky na vrbické hřiště dopravovala místní klisna Lery.

 Její opatrovatelka Šárka Novotná vysvětlila, že s tažením kobylka měla těžkou práci. „Stříkačky jsou stavěné na dva koně. Ona je maličká a je na to sama. Navíc má povahu, že když jí něco nejde, vzteká se. Není to tak, že by se bála, ale spíš jí vadí, že jí to nejde tak, jak by si představovala," uvedla. „Jsme místní, máme tuhle kobylku a ještě jsme pořídili jednu, nyní čtyřletou. Až vyroste a rozkouká se, bude tažení stříkaček úplně v pohodě," dodala.