Loňský rok byl pro Paku úspěšný?
Loňský rok byl celkově napjatý, neboť investice se blížily ke stovce milionů. Nejvíce peněz bylo vloženo do stavby bazénu, částka se pohybovala kolem šedesáti milionů. Ale i ostatní investice byly ve velkém rozsahu, byť se jednalo o menší položky kolem jednoho milionu jako vybudování útulku pro psy, vodovodu v Radkyni.

Útulek pro psy, to byla dlouhodobá bolavá pata města.
Jsme rádi, že se podařilo tuto záležitost dokončit a našlo se místo pro vybudování útulku. Město se spolkem Místo dlouhodobě spolupracuje, sdružení má nový objekt ve výpůjčce a slíbenou podporu města. Letos je to na provoz dvě stě tisíc korun.

Můžeme připomenout významnější investice roku 2015?
Jsou to rekonstrukce komunikací v Přibyslavi, Heřmanicích, výstavba nového chodníku v ulici Heřmanické, silnice po Vlkově.

Cesta po Vlkově se opravila ale jen částečně, místní jsou z jejího stavu dost naštvaní.
Ano, tady jsme mohli udělat jen první etapu. Dokončení druhé části bránil výkup pozemku, na který jsme potřebovali svést dešťové vody. Ten už se nyní převádí a v souvislosti s tím můžeme akci dokončit.

Takže cesty bez děr a bláta se místní dočkají už v letošním roce?
Akci je nutné dopapírovat, zda se letos dokončí, to se ukáže v průběhu roku, reálně to vidím na příští rok.

Zůstaneme na Vlkově, tady má být prioritně zahájena výstavba rodinných domků.
Město se rozhodlo, že budeme sledovat zájem potenciálních kupujících. Pokud bude dostatečný, tak bychom chtěli obytnou zónu Vlkov oživit, protože to bude méně finančně i technicky náročné. Je to i atraktivní lokalita. Akce se připravuje s tím, že nyní řešíme problém s jednou částí pozemku, kterou potřebuje město vykoupit. Pokud bude ale o výstavbu dostatečný zájem, máme i náhradní řešení. Zájemci o pozemek se mohou sami přihlašovat na radnici.

Jaká bude cena pozemku?
Mezi 900 až 1000 korun za metr čtvereční s tím, že lokalita bude komplexně zasíťovaná včetně příjezdové komunikace.

Vlkov, to je také průmyslová zóna. Prosincové zastupitelstvo schválilo prodej další plochy. Jde o autoservis. Není to ale v rozporu se záměrem města, které avízovalo v podmínkách prodeje nabídnutí dostatečného počtu pracovních pozic?
V průmyslové zóně získala vloni pozemek dopravní firma TransLogistic (namísto bývalého kravína) a společnost Docar. Ta neprovozuje jen autobazar, ale také servisní služby. Vnímáme, že vytváří spoustu pobočných míst, návazné práce pro automechaniky, klempíře a dopravce, což pomáhá regionu. Pohled, že autobazar při svých sedmi zaměstnancích nabízí uplatnění dalším 15 lidem je zcela reálný. Navíc ze správních poplatků za převody vozidel město od autobazaru každý rok získá asi 700 až 800 tisíc korun. Považoval bych za hodně hloupé, pokud bychom ho nechali odejít do Jičína. V průmyslové zóně nyní zůstává volných 2,5 hektaru.

Firma Docar nyní sídlí pod ZPA, tady se vloni ucházeli o pozemek tři zájemci. Jaká je realita?
Zájem projevily řetězce Kaufland, Billa a developer Kauflandu. Billa nakonec ustoupila a nabídku, která bude projednána na příští schůzi zastupitelstva, podal řetězec Kaufland. Nepředpokládáme, že bychom ustoupili od našich podmínek.

Rozpočet na rok 2016 jste zvládli schválit na konci roku.
Tak jako posledních deset let. Rozpočet hned od začátku roku je důležitý zejména z pohledu zařízení města, kterým tak nastavíme hospodářsky rok. To je gro rozpočtu. Investice jsou více flexibilní položkou. Do rozpočtu jsme zakalkulovali i nové ztráty, jednou je předpokládaný provoz bazénu ve výši 3,7 milionu a druhou loterie. Zrušením hracích automatů přichází město o čtyři miliony, 11 milionů však zůstane v kapsách občanů. Z našeho pohledu je tím město bez hracích automatů. Na kvízomaty v Levíně jsme podali trestní oznámení, případem se zabývá policie.

Při porovnání s předchozími lety bude ten letošní co se týče investic oddechový.
Letos se chceme trochu nadechnout a pracujeme na přípravě dokumentací. Stěžejní je příprava Paleoparku Balka a rekonstrukce budovy bývalé školy na náměstí. Investice ve výši 33 milionů pocházejí z vlastních zdrojů.

Zakončena má být poslední etapa regenerace sídliště.
Chceme žádat o dotaci na parkoviště u silničářského domu a zlepšit okolí domu dětí a mládeže.

Můžeme být konkrétní u jednotlivých investic?
Více jak milion je určen na přípravu dokumentace pro Paleopark Balka. Letos budeme podávat žádost, celkové náklady se pohybují kolem 900 tisíc euro. Projekt zahrnuje i přípravu turistické stezky včetně úpravy Muzejního náměstí a opravy klášterních schodů. Projekčně chceme za půl milionu dokončit přípravu rekonstrukce kapličky, osm set tisíc máme připraveno na dovybavení hřiště u ZŠ Husitská. Půl milionu je určeno na rozšíření běžeckých tras u zimního stadionu, připravovat budeme projekt na MKS za 300 tisíc, rekonstrukce bude zahájena v roce 2018. Půl milionu by mělo stačit na projekt renovace bývalé školy na náměstí, projekčně se připraví i chodník z Nové Paky do Štikova a v Lomnické ulici.

Provoz města spolkne 85 milionů, jak je město zadluženo?
Letos doplatíme poslední čtyři miliony za výkupy pozemků. Jinak město fakticky nemá žádné dluhy. Úvěr na spolufinancování dotace na rekonstrukci čistírny odpadních vod je kryt příspěvkem od VOS a.s.

Co bude tedy prioritní v letošním roce?
Dokončení stavby bazénu, kde máme alokovánu částku dvacet milionů a dále příprava projekčních prací. Postupujeme podle rozvojového plánu, který naplňujeme tak, aby se zde dobře žilo. V minulých dvanácti letech město investovalo přes miliardu do zlepšení prostředí a staveb v Nové Pace.