Ministerstvo kultury vyhlašuje každoročně soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Tohoto programu se Jičín pravidelně účastní a získává tak finance na opravy historických objektů v centru města. V krajském kole soutěže vyhodnotila letos odborná komise již po osmé Jičín jako nejlepší město kraje. Získává tak 100 000 korun a postupuje do kola celostátního, jehož výsledky budeme znát letos v dubnu.

Vloni se Jičín historicky umístil v celostátní soutěži mezi nominovanými na druhém až třetím místě. V krajském kole soutěže soupeřil letos Jičín s Hradcem Králové. Hodnotící odborná komise, složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska hodnotila přihlášky 40 měst z celé ČR koncem ledna a jako vítěze za Královéhradecký kraj vybrala právě Jičín. 

Jičín se v soutěži pochlubil rekonstrukcemi památek za 16 milionů korun, což činí 10 % výdajů na investice.
V roce 2015 proběhla renovace fasády lodžie a oprava lektorské místnosti, rekonstrukce části terasních zdí v Libosadu, pokračovalo se také s opravou kopule věže kostela sv. Ignáce z Loyoly a podpořeny byly i opravy historických domů soukromých vlastníků na Valdštejnově náměstí.

„Program regenerace Městské památkové rezervace je určen také pro opravy historických objektů v rukách soukromníků a Jičín právě tuto kategorii žadatelů velmi rád podporuje. Vloni tak byli podpořeni dotacemi dva soukromí investoři, kteří finance použili na výměnu oken a dlažby v podloubí," přibližuje Marie Faruzelová z odboru kultury a cestovního ruchu, která má program regenerace na starost.

„Město na opravy získalo výraznou dotační podporu přesahující 3 miliony korun z ministerstva kultury v rámci Programu regenerace MPR a MPZ. Letos máme přislíbeno i s prémií za krajské vítězství 2,37 milionů. Chtěli bychom pokračovat v opravách terasních zdí u lodžie a plánujeme podpořit opravy soukromých domů na Valdštejnově náměstí, které jsou kulturními památkami," dodává místostarosta města Petr Hamáček.

Jičín se do Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) zapojil již v roce 1995 a od té doby pravidelně soutěží o titul Historické město. V krajském kole již zvítězil v letech 2003, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010 a 2014. Vloni dokonce ze 14 vítězů krajských kol skončil v celostátní soutěži na druhém až třetím místě spolu s Prahou 1 a získal tak další finanční podporu ve výši 100 000 Kč.

Slavnostní vyhlášení letos proběhne v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel a Jičín bude soupeřit s těmito městy: Frýdlant, Šternberk, Příbor, Luhačovice, Boskovice, Klatovy, Karlovy Vary, Letohrad, Kutná Hora, Jindřichův Hradec, Brtnice, Litoměřice a Praha 1.

Městská památková rezervace má zhruba 12 ha a 73 nemovitých kulturních památek. V celkovém havarijním stavu se nenachází žádná kulturní památka a žádná kulturní památka na území MPR není uvedena v seznamu Nejohroženějších nemovitých památek vedeném NPÚ. Jedinou dosud nevyužívanou kulturní památkou ve vlastnictví města je Jezuitská kolej.

„Objekt je po stavebně-technické stránce v současné době zajištěný, ale není v takovém stavu, aby byl způsobilý pro bezpečný a adekvátní provoz. Zpracován je stavebně historický a restaurátorský průzkum koleje, na kterém se dá v případě najití smysluplného účelu rekonstrukce koleje stavět," vysvětluje současný stav památky Martin Mezera, vedoucí Oddělení státní památkové péče Městského úřadu Jičín.

Kolej je tak využívána pouze ojediněle pro specifické jednorázové kulturní akce. Město se snaží problém Jezuitské koleje řešit dlouhodobě, avšak náklady na celkovou rekonstrukci v řádu set milionů korun jsou nad možnosti rozpočtu města, proto se město snaží hledat jak vhodnou náplň, tak i vhodný dotační program.    Magdaléna Doležalová, komunikace s veřejností