V pohotovosti jsou příslušníci policie, městští strážníci i pracovníci technických služeb. Přípravy vrcholí také v Grand hotelu Praha, kde má Miloš Zeman s vybranou společností poobědvat.

Oběd s prezidentem

„Už se moc těším, možná bude trošku tréma a taky jsme zvědavá, jaký bude jídelníček. Mám problém s tím, že nejím zvěřinu," přiznala se nám starostka obce Bystřice Martina Sálová Vlková, která je mezi pozvanými.

František Gabriel, správce hotelu, hýří optimismem. „Na pana prezidenta se moc těšíme a máme pro něho jedno velké překvapení. Při návštěvě prezidenta Beneše v říjnu 1946 ho vítala koláčky tehdy mladičká Alžbětka Zemanová. Právě ta přivítá v našem hotelu prezidenta Miloše Zemana," dozvídáme se zajímavost.

Hlava státu bude údajně stolovat pod soškou svaté Ludmily a možná nahlédne i do prezidentského apartmánu. V roce 1946 zde totiž nocoval prezident Edvard Beneš.

Uzavřená Husovka

V pátek už obcházeli městští strážníci majitele nemovitostí na Husově ulici. Právě ta bude kvůli příjezdu prezidenta uzavřena.
V oranžových vestách kmitají městem pracovníci technických služeb. Podle šéfa Čeňka Strašíka jde ale o běžnou údržbu města, nic mimořádného se prý neděje.

Tráva v centrum města je už vysekána, vypleté jsou i záhony a provedeny drobné opravy dlažby.
„V součinnosti s městem budeme instalovat přenosná dopravní značení a ve spolupráci s kulturním zařízením postavíme na Valdštejnově náměstí pódium. Jinak kvůli prezidentovi nevysadíme ani kytičku navíc, vše je v rámci pravidelné péče," prohlásil Strašík.

Doprava

Obyvatelé města se musí v souvislosti s návštěvou Miloše Zemana připravit zhuštění provoz a několik omezení v dopravě i parkování. Cesta prezidentského konvoje je z důvodu bezpečnosti utajená, nicméně v ulici Husova (před ZŠ) a Fügnerova zřejmě vůbec nebude možné parkování. Raději se této křižovatce vyhněte. Zvláštní režim bude panovat po celé Husově ulici a na Valdštejnově náměstí. Na všech zdejších křižovatkách budou působit strážníci v součinnosti s Policií ČR. Ulice Chelčického, která vede na náměstí, se na jeden den změní z jednosměrné na obousměrnou, aby zlepšil přístup k Porotnímu sálu. Městská policie dnes v noci usadí provizorní dopravní značení.

Je třeba se připravit na jisté komplikace v dopravě. Prezidentská návštěva se totiž uskuteční odpoledne v době, kdy je na silnicích špička.