Opozice přerozdělení podrobila ostré kritice. Polovinu financí totiž chtěla použít na rekonstrukci ulice Jaselská (6,5 mil. Kč). Dále na nákup nafukovací tenisové haly za zhruba 2,9 mil. Kč a venkovní posilovny u sportovního areálu v lipách za zhruba 350 tisíc korun.

Zastupitel Martin Puš (ODS, bývalý starosta Jičína) připomněl slib, který padl na posledním veřejném zasedání, že se opozice může vyjádřit k přebytku hospodaření a že její návrhy budou brány v zřetel.

OPOZICE ZŮSTALA NEVYSLYŠENA

„Pan starosta tu rovněž prohlásil, že se určitě najdou peníze na opravu některých jičínských ulic a chodníků, které jsou v havarijním stavu. Když jsme dostali návrh přerozdělení peněz, žádná komunikace tam nebyla," upozornil Puš a vysvětlil, že řada opozičních zastupitelů na pracovním jednání, kde se o přebytku hovořilo nebyla, ale na radnici okamžitě poslali svůj návrh.

Převis financí
Původně bylo k rozdělení zhruba 18,2 milionů korun. Vedení města poslalo zastupitelům začátkem ledna informaci o zůstatku ve výši 12,8 milionů korun. Objevily se další nezařazené položky, volných prostředků tak nakonec zůstalo 9 221 422 Kč.

 „Když jsem se podíval na ponížení původně avizovaného zůstatku, zjistil jsem, že došlo k řadě chyb a opomenutí. Je hloupost řešit rozpočet v prosinci. Jak by bylo skvělé, kdybychom ho schvalovali nyní. Nemuseli bychom dělat rozpočtová opatření, kamuflovat chyby," vyčítá Puš koalici. Zastupitele Petra Kebuse (KSČM) zarazilo, že přerozdělování přebytku nebylo projednáno ve finančním výboru. „Příště nás ani nezvěte, stejně si to uděláte podle svého," konstatoval naštvaně. Šéf ekonomického odboru Milan Köstinger, jehož oddělení poskytuje výboru veškeré podklady, ale tvrdil, že oslovil předsedu finančního výboru Josefa Kubíčka a ten prý vzkázal, že setkání výboru organizovat nemá.

KAM S NIMI?

Zastupitelé nakonec poslali peníze na položení obrubníku k budoucímu chodníku do Soudné (1,5 milionu), 2 miliony na zateplení MŠ J. Š. Kubína a milion Technickým službám. Dva miliony by měly jít na úpravy domu č. p. 2 na Valdštejnově náměstí, městští strážníci získají 400 tisíc na nový vůz. Po dokončení rekonstrukce městského úřadu završí investici stavba parkoviště za 1,5 mil., na opravu střechy nad Aquacentrem je určeno zhruba 800 tisíc korun.