Vyrobené panenky budou moci dárci kupovat na pokladně jičínského muzea či na webových stránkách UNICEF. Kupní cena pokryje očkování jednoho dítěte proti šesti hlavním dětským chorobám.

Pomoct se dá 
i starým textilem
„Panenky budou vyrábět návštěvníci festivalu společně s pracovníky muzea," vysvětluje Martina Pajerová, mluvčí Regionálního muzea a galerie v Jičíně. Akce proběhne na malém nádvoří zámku ve dnech 11. a 12. září. Už dnes je ale možné koupit na pokladně muzea dříve vyrobené panenky.

Kromě toho muzeum prosí o věcné příspěvky na výrobu panenek. Hodí se jednobarevné i různobarevné látky, vlna, syntetické polštáře, vatelín, dutá vlákna či chemlon, dále knoflíky, nitě, jehly a tak podobně. „Pokud byste měli zájem tyto materiály darovat, dejte nám prosím vědět na telefonní číslo 493 532 204 nebo nám je rovnou zaneste do muzea," říká Martina Pajerová. „Všem případným dárcům předem velice děkujeme," dodává. Charitativní projekt probíhá už několik let a i dříve zavítal do Jičína, v minulosti se panenky vyráběly například v K-Klubu. Do Káčka v roce 2011 také zavítali zástupci Českého výboru pro 
UNICEF.

Smrt na spalničky? Stále realita
Program „Adoptuj panenku, zachráníš dítě" umožní každý rok proočkovat asi tři milióny dětí. Jde o očkování proti spalničkám, záškrtu, černému kašli, tetanu, tuberkulóze a dětské obrně.

Stejný počet dětí ale stále ročně umírá na nemoci, kterým lze očkováním předejít a které už z vyspělého světa téměř vymizely. Dětský fond OSN (UNICEF) organizuje více obdobných projektů. Jen v roce 2014 zajistil 2,79 miliard dávek očkovacích látek do celkem 100 zemí, stejně tak stamilióny sad na čištění vody, desítky miliónů moskytiér či dávek rehydratační soli, dále třeba dětskou výživu, hračky i vzdělávací potřeby. Pomoc směřuje do celého světa, nejvíce do Afriky.    Michal Zikmund