Proslavila se zejména o posledním zářijovém víkendu, kdy obec ve spolupráci s OS Labská stezka a dalšími pořadateli uspořádala Slavnosti Mrliny.

V Příchvoji totiž Mrlina pramení. Teče pak do rybníka a z rybníka záhy mizí v potrubí, aby se za vsí znovu vynořila a drala se dál na svou pouť romantickým kaňonem. Inu, Příchvoj nejsou Benátky.

Program byl bohatý: Řada vystoupeních kapel, divadlo, čtení o řekách, táborák. Dále velmi obsáhlá výstava o Mrlině a zajímavostech z jejích břehů, jakož i „bojovka" pro děti a dospělé, která svými úkoly připomenula spoustu zajímavostí v obci a okolí.

Zbývá vysvětlit vliv OS Labská stezka. V Nymburce teče Labe i Mrlina. A je tam i v okolí parta lidí, kterým ty vody nějak očarovaly. A tak začali konat. Pořádají splutí Mrliny od Bučovického rybníka, na kole jezdí i pěšky chodí podél břehů. Shromáždili spoustu zajímavostí o řece i okolí a nenechávají si to pro sebe. Odtud ta výstava, která doputovala do Příchvoje.

Půvabné zámky
Možná mnozí bájí o zámcích na Loiře a netuší, že stejně půvabné jsou zámky na Mrlině (Křinec, Kopidlno, Jičíněves a další), nebo vodní mlýny tamtéž, či chov koní a býků. To množství rybníků, kterými řeka protéká… A těch všelijakých historických událostí! Kdo si vzpomene na škůdce zemského, Jiříka Kopidlanského? Vlakové spojení skvělé, hospůdky otevřené, příroda pěkná v každém ročním období.

Ještě znovu: proč Labská stezka? Ta parta lidí, cyklisté, chodci, jsou namakaní a těch nějakých dvaapadesát kilometrů je málo. Tak své cesty prodlužují a prodlužují, až se po etapách dostali až k Severnímu moři. A tam se prý ptali a Mrlinu tam také znají.

Pramen Mrliny je pěkně upravený. Kamenný monument vytvořil Petr Heber. Na rozcestníku jsou tu uvedeny vzdálenosti sesterských pramenů světových řek: Volha 2223 km, Žehrovka 800 m, a tak dále. Při zahájení slavností Radek Sál vysvětlil všechny souvislosti.

Možnosti
Nu, všechny? Stále se bádá, hledá, koná. I o takových „maličkostech", jak je užitečné sekat břehy řek, aby lidé mohli jít pěknou krajinou a rozmysleli si přeplněné silnice.

Však Povodí Labe slíbilo. Nebo cyklostezky. OS pomáhá hledat vhodné trasy. Nejen kvůli nedělním výletům. Když lidé zažijí příjemné projetí, pojedou i do práce na kole místo autem.

Tak tohle všechno, i spousta dalšího tam v kuloárech zazněla. A přímo slovy ne, leč vidno bylo jasně – když se dají lidi dohromady, když spojí občanský sektor s obcemi, s místními hasiči, fotbalisty, dalšími, dají se dělat velké věci. Ani k tomu není potřeba moc peněz a příliš mnoho úředníků. ⋌Bohumír Procházka