„Pravidla pro hospodaření města Kopidlna v době rozpočtového provizoria v roce 2015 schválilo zastupitelstvo v prosinci na svém druhém veřejném zasedání," sdělila starostka Hana Masáková. „O termínu veřejného zasedání rozhodneme asi za čtrnáct dní," dodala. Kopidlno bude mít schválený rozpočet pravděpodobně v polovině února.

I když Kopidlenští mají s rozpočtovými provizorii zkušenosti, rada podle starostky zvažuje, zda v budoucnu nebude vhodnější schvalovat rozpočty dříve.
Údaje na příští rok se již rýsují. Kopidlno předpokládá na výdajové straně sumu 40 milionů korun a příjmy 35,5 milionu. Ke zvýšení zadlužení nedojde, město výdaje dorovná finančním přebytkem z roku 2014. Připomeňme, že rozpočet na uplynulý rok počítal s příjmy a výdaji ve výši 37 milionů korun.

Současné zadlužení města je něco přes dvacet milionů korun. Podle připravovaného plánu zůstane úroveň v roce 2015 stejná. Město si muselo v minulosti zřídit úvěry kvůli velkým investicím, naposledy například pro spolufinancování dotace na výstavbu čistírny odpadních vod a kanalizace. 

Z výdajů bude přibližně 14 milionů vyhrazeno pro výstavbu a rekonstrukce. „Největší investiční akcí v tomto roce bude oprava mateřské školy, kde dojde k výměně oken, opravě střechy a balkónů a v neposlední řadě zateplení včetně fasády," uvedla Hana Masáková.

Oprava školy
Základní škola a mateřinka budou prioritami nejenom roku 2015, ale také celého volebního období. Opravy se rozloží do několika let, předběžné odhady nákladů, které budovy spolknou, se pohybují v řádech desítek milionů korun. Se školkou město započalo v létě 2013, kdy zcela zrekonstruovalo sociální zařízení ve všech třídách. Cena byla přibližně 740 tisíc korun, s uhrazením asi z poloviny pomohla dotace z Královéhradeckého kraje. V letošním roce Kopidlenští chtějí odstranit hlavní nedostatky mateřinky, aby se v budoucnu mohli zaměřit na budovu základní školy.

Ta je celkově ve špatném stavu, navíc jí dosud chybí spojovací krček. Je nutné zrekonstruovat sociální zázemí budovy, podlahy ve většině tříd, rozvody vody, střechu a fasádu. Také bude nezbytná výměna oken a venkovního oplocení. Pro Kopidlno jde o příliš nákladný podnik, město bude muset spoléhat na dotační možnosti.