Městská rada schválila záměr a zadala úředníkům, aby vypracovali znění nové obecně závazné vyhlášky. Města a obce v České republice mohou podnikatele, kteří umožňují hazard, omezit na základě zákona o loteriích a jiných podobných hrách z roku 1992.

„V souladu s koaliční smlouvou chceme omezit provoz heren alespoň v čase a zároveň snížit jejich propagaci. Neonová světla jsou v některých případech příliš výrazná. Nyní tedy máme záměr a začneme připravovat znění vyhlášky," upřesnil místostarosta Petr Hamáček.

Omezení otevírací doby je koaličním kompromisem, někteří radní by vůči těmto firmám postupovali tvrději. Mírnější variantu prosadil mimo jiných starosta Jan Malý. Obává se, že příliš velký tlak na herny by byl kontraproduktivní. „Potvrzuji, tuto myšlenku jsem vznesl já. Když je někde striktní zákaz nebo když se něco výrazně zdraží, obchází se to nelegální cestou," uvedl Jan Malý.

Čtrnáct míst
V současnosti je platné jiné omezení. Dalo by se označit jako zásada čtrnácti míst. Vyhláška konkrétně definuje lokality, v nichž může být provozována herna. Jakmile by některá firma skončila, může ji v místě nahradit jiná. Město proti loteriím vystupuje dlouhodobě, na druhé straně je však ekonomický argument.

Loterie totiž představují příjem do městského rozpočtu. V loňském roce tato částka byla 16 milionů korun, což bylo asi čtyři až pět procent rozpočtu. Návrh nové vyhlášky bude k dispozici v dubnu. Poté ji projednají zastupitelé.