Do města přijeli dobrovolníci. Zvládli to na výbornou – všichni dorazili  hromadnou dopravou, přestože někteří jsou opravdu z daleka, například Cindy z Tchaj-wanu nebo Jukiko z japoského Tokia.

A co je do Vysokého Veselí přivedlo? „Od 10. do 24. července se tu koná tábor dobrovolné práce workcamp, což je dvoutýdenní akce, jejíž účastníci jsou z různých zemí světa a společně pracují. Na oplátku za odvedené úsilí společně bydlí, stravují se, baví se,  jezdí na výlety po okolí a poznávají nové prostředí a lidi. A ještě si procvičí angličtinu," informuje Marie Kulhánková z pořádajícího  Sdružení stezka Češov – Vysoké Veselí.

Rozdílné země

Dobrovolníci pochází ze Španělska, Francie, Finska, Ruska, Turecka, Tchaj-wanu a Japonska. K zahraničním dobrovolníkům se přidali dva čeští vedoucí a také několik místních nadšenců.

Ti se zapojují i jinak: dobrovolníci dostávají koláče a různé další dobroty od šikovných kuchařinek z Vysokého Veselí, Volanic i Češova. Blanka Fotrová a paní Horčičková ukázali, jak paličkovat krajku, nebo prastarou košíkářskou technikou uplést z vlny úplně moderní pouzdro na mobil. Další lidé z okolí jim půjčili kola, aby se mohli snáz pohybovat po okolí.

„Naši hosté už stihli  uklidit kostel na Hradíšťku, natřeli  několik laviček a informačních panelů naučné stezky, nasázeli jehličnany u kostela v Kozojedech, vygruntovali  i kostel ve Velešicích. Taky jsme si zahráli volejbal a spoustu různých her, prošli jsme si Besedické skály a prohlédli si Jičín. Velmi se nám líbil sobotní koncert trampské skupiny Nový Úsvit v Češově, při kterém jsme si skvěle zatančili. Kapela se nedala zaskočit prosbou Móny z Finska, že by si ráda zatančila finský národní tanec – ledkis. Kapelník nás přesvědčil, že ledkis se dá tančit i na klasickou trampskou muziku," popisuje Marie Kulhánková.

Workcamp pořádá Sdružení stezka Češov – Vysoké Veselí ve spolupráci s INEX – Sdružením dobrovolných aktivit. Na pořádání workcampu přispělo Vysoké Veselí a obce Češov, Kozojedy, Sběř a Žeretice.

Část financí  získali také od jednoho z mobilních operátorů. Z těchto příspěvků se pořizuje  jídlo, rukavice, barvy  a další materiál.

Možnosti

Pokud byste se chtěli nějakého workcampu sami zúčastnit, podívejte se na webové stránky INEX – Sdružení dobrovolných aktivit (http://www.inexsda.cz/), kde najdete veškeré informace a také seznam workcampů v zahraničí, na které se můžete hlásit.