Již od rána se na náměstí Jiřího z Poděbrad konal řemeslný jarmark, díky jehož nabídce mohli návštěvníci doplnit zásoby svých spíží lokálními dobrotami.

Kulturní akce na sebe nenechaly dlouho čekat. Oficiální zahájení odstartovalo pestrý program, na kterém se podíleli jak místní žáci, populární čeští interpreti, tak mezinárodní hosté. Polská Strzegom a Jablonka, slovenská Trstená a maďarská Kerepes jsou partnerská města, se kterými Hořice pojí vzájemná vazba a aktivní spolupráce.. Na hlavním pódiu představily své folklórní soubory a prezentovaly svá města v celém průběhu festivalu. „Účast a vystoupení zahraničních souborů se setkaly s pozitivním ohlasem návštěvníků,“ konstatuje Pavel Bičiště z místního infocentra. Živé debaty se vedly nejen u stánků zahraničních hostů. „Rádi sem jezdíme, vždycky tu potkáme známé a program se nám taky líbí. Děti se těší na ohňostroj,“ popisuje Eva z Nové Paky, která dorazila s celou rodinou.

Hořický pivovar
Pomoc nemocnému Matějovi míří i z hořického pivovaru

Hlavní roli však hrály především hořické trubičky, jejichž výroba má v Hořicích přes dvě stě let dlouhou tradici. Mlsaly je nejen děti, příchozí si s nadšením zkoušeli jejich výrobu a byly také tématem číslo jedna při pořádaných soutěžích.

Příznivé počasí využili mnozí k návštěvě Masarykovy věže samostatnosti, která byla spolu s Galerií plastik při příležitosti oslav volně přístupná.