VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chleba se naučili budoucí pekaři péct na jedničku

Nová Paka – Jak získat osvědčení o nabytých teoretických a praktických zkušenostech, to si mohli v úterý vyzkoušet frekventanti pilotního projektu Vzdělávání dospělých UNIF 3, zaměřeného na výrobu chleba a běžného pečiva.

28.11.2013
SDÍLEJ:

Ze závěrečných zkoušek budoucích pekařů.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Zkoušky „nanečisto" tu v pekařské dílně pod vedením mistra Rudolfa Eliáše skládalo jedenáct dobrovolníků. Packá střední škola gastronomie společně se zařízeními v Pardubicích a Valašském Meziříčí byla vybrána k ověření projektu v České republice.

„Pověřené školy zpracovaly vzdělávací program a my jsem byli vybráni k jeho vyzkoušení. Nejdříve se zájemci věnovali teoretické a pak i praktické výuce. V úterý pak všichni skládali závěrečnou zkoušku. Protože šlo o pilotážní projekt, pro účastníky byl kurs zdarma," přibližuje vzdělávání dospělých Petr Jaroš, který zastupuje ředitele packé školy. Do projektu se mohli přihlásit zájemci ve věku od 18 do 64 let. Zatím získali osvědčení nanečisto.

Odborná způsobilost
„K tomu, abychom mohli zkoušky provádět, musíme požádat ministerstvo zemědělství o udělení způsobilosti autorizované osoby, která bude mít zkoušky na starosti a bude oprávněna vydat za úplatu patřičné osvědčení," pokračuje Jaroš. „Pilotáž slouží k tomu, aby se ověřily standardy národní soustavy kvalifikací a podle výstupu mohla probíhat výuka v dalších vzdělávacích institucích," rozvíjí krajský koordinátor Miloš Rojka. Cenu kurzu si pak stanoví samotná škola.

„ Vítám tyto projekty, které v praxi prověřují to, co jsme vypracovali. Jsme rádi, že zájem o tento způsob vzdělávání je poměrně velký," uvedl Stanislav Musil, který hovořil za Sektorovou radu pro potravinářství a krmivářství.

„Frekventanti museli upéct veky, rohlíky a chleba. Většinou šlo o lidi z praxe, kteří to zvládli na výbornou. Všichni prošli," hodnotí závěrečnou zkoušku mistr Rudolf Eliáš.

„Já pracuji jako mistrová odborného výcviku na integrované škole, kde máme obor pekař. O kurzu jsem se dozvěděla náhodu. Osvojili jsme si tu řemeslo, zdokonalili jsme se a své vědomosti můžeme nyní předávat dál," říká Miroslava Dubová z Mladé Boleslavi ještě před tím, než si spočítala a navážila suroviny pro výrobu chleba. V Nové Pace byla moc spokojená, jsou tu prý hodní lidé. Velice ocenila jejich přístup.

Na doporučení svého zaměstnavatele se do vzdělávacího projektu zapojila Jaroslava Žilková, která pracuje deset let v trutnovské pekárně. „Nejsem v oboru vyučená, chtěla jsem se zdokonalit. Kurz hodnotím velice pozitivně, rozšířila jsem si své vědomosti."  

Autor: Iva Kovářová

28.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda 110 R.
AUTOMIX.CZ
13

Škoda zvažuje sporťák inspirovaný legendárním "erkem". Jak by mohl vypadat?

Nemyčeves - Železnice
7

Šlágr přeboru ovládla Nemyčeves. Hattrickem se blýskl Tomášek

Kačenka, smrž, ucháč i májovka. Z lesa už s prázdnou neodejdete

Královéhradecko - Letošní počasí je zatím ideální k růstu hub. Dubnový déšť vystřídalo květnové slunce a v lesních porostech vystrkují kloboučky kačenky české, čirůvky májovky, různé druhy smržů i málo známé a opomíjené řasnatky. Neznáte je? Poradí vám mykologové.

Hořičtí „loupili“ na Slavii

Jičínsko - Krajský přebor: Hráči Jiskry přerušili čtyřzápasovou sérii porážek a připsali si cenné tři body po výhře 2:1.

Hořické zatáčky: Kralovali jednotliví favorité

Hořice /FOTO, VIDEO/ - O uplynulém víkendu proběhl v Hořicích další ročník legendárního závodu 300 zatáček Gustava Havla. Po oba dny byly ve městě kamenné krásy k vidění výborné výkony jednotlivých jezdců.

Silný hlas a emoce prostoupily koncertním sálem radnice

Hořice - Ve čtvrtek večer v sále místní radnice vystoupila Barbora Mochowá.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies