Jičínský městský úřad musí v létě vyřizovat více žádostí než kdy jindy, a tak zpravidla „využije" pro běžné průkazy se strojově čitelnými údaji celou zákonnou třicetidenní lhůtu. „Náhradní" průkaz bez nich dostanete rychleji, ale platí obvykle jen měsíc.

V Jičíně teď mají žádostí hodně
„Vzhledem k nárůstu počtu žádostí o občanský průkaz se tyto nestačí zpracovávat a jsou k vyzvednutí ve lhůtě 30 dní," říká Iveta Machová z jičínského městského úřadu. Rychleji pořídíte s krátkodobým průkazem. „OP bez strojově čitelných údajů vystavujeme do následujícího pracovního dne," doplňuje Machová. Dá se vystačit s pouhým potvrzením o ztrátě či zničení průkazu? „Toto potvrzení na cesty použít nelze, protože na něm chybí fotografie," odpovídá Machová.

Jak dlouho platí?
Doba platnosti standardního občanského průkazu je pak deset let, pokud se vydává mladšímu patnácti let, je poloviční. A pokud na průkazu žádná konkrétní doba „propadnutí" není? Narodil-li se jeho držitel před 1. lednem 1936, je nadále platný. Setkat se tak lze i s „knížkami", vydávanými za minulého režimu. V praxi ovšem může být cestování na takový nezvyklý doklad problém.

Ministerstvo zahraničí je například nedoporučuje cestovatelům do balkánských zemí, které nejsou v EU. Úřad rovněž zrazuje od toho, cestovat kamkoliv s průkazem, který má ustřižený roh kvůli změně údajů. V cizině se to může považovat za jeho zneplatnění.

Kam bez pasu?
Pokud ale cestujete s dětmi, s „občankou" si nevystačíte. K cestám musí mít vlastní průkaz totožnosti. Cestovní pas pro děti nicméně stojí jenom 100 korun, šestinu obvyklé částky. Pokud žádáte na poslední chvíli, cena se vyšplhá na 1000 korun za dítě nebo 1500 za dospělého.

Bez pasu můžete cestovat po celé Evropské unii a Schengenském prostoru (tedy i do Norska, Švýcarska nebo na Island) a dále do států, s nimiž se na tom Česká republika dohodla nebo které naše občanské průkazy jednostranně uznaly jako cestovní doklad. Jedná se o všechny balkánské státy s výjimkou sporného Kosova (a kosovské razítko v pase může být velký problém při cestách do Srbska) a také Turecka.

S „občankou" vystačíte i v Gruzii (ne ale v Arménii), obvykle ji uznávají i v Andoře (jiné evropské mikrostáty mají hranice otevřené), i když to nelze zaručit. Z evropských zemí nelze s občanským průkazem cestovat na Ukrajinu, do Moldavska a samozřejmě do Běloruska a Ruska, které navíc vyžadují vízum. Mimo Evropu už bez pasu příliš nepořídíte: potřebujete ho pro Egypt, Tunisko, Maroko, Spojené arabské emiráty, Thajsko i USA.   Michal Zikmund