Co však rada zatím drží pod pokličkou, jsou jména nominovaných. Shrneme si to, co je známo: v loňském roce cenu získal dramatik a bývalý starosta Ivan Matějka. Dalšími nominovanými byli ústavní soudce Vojen Güttler, vysokoškolská pedagožka Olga Hasprová, historička a archivářka Eva Bílková a výtvarník Petr Heber. Protože se kandidatura přelévá do dalších ročníků, tyto osobnosti jsou mezi uchazeči i pro letošní rok.

K nim ovšem přibyli další nominovaní. Jejich jména radní odmítli Deníku sdělit. Čeká se na zasedání zastupitelstva, které se uskuteční dnes od 15 hodin v Porotním sále a v jehož programu bod o Ceně města figuruje. Podle radních by bylo nesprávné, kdyby se samotní zastupitelé jména dozvěděli od novinářů.

Důvod, proč rada jména tají, nicméně není zcela zřejmý. Jejich zveřejnění bylo problémem už v loňském roce. Nyní již bývalý starosta Jiří Liška tehdy postoj města odůvodnil tak, že pokud nominovaný ocenění nezíská, může to být veřejností vykládáno jako negativní odznak.

Pro letošní ročník místostarosta Petr Hamáček, jenž byl členem i minulé městské rady, předložil jiné odůvodnění. Jedna z nominovaných osobností prý může vzbudit silně odmítavé reakce u části veřejnosti. Už jen uvažování nad tím, zda tato osobnost má získat prestižní ocenění města, by mohlo z pohledu některých občanů vrhnout nepříznivé světlo na celou radnici. „Nemám nic proti zveřejnění jmen. Jenom nevím, co jedno z nich vzbudí za reakci," řekl místostarosta.

„Všechna jména vám sdělím nejpozději po úterním veřejném zasedání," uvedl současný starosta Jan Malý při telefonickém rozhovoru.

Loni proběhl střet dvou názorů

O laureátovi rozhoduje zvláštní komise složená ze zastupitelů a držitelů. V letošním roce v ní zasedli starosta Jan Malý, zastupitelé Miloš Starý a Miloslav Kůta a dřívější ocenění: Jindřich Francek, Robert Kvaček, Josef Novotný a Jaroslav Havlík. Podle současných pravidel se k Ceně města váže i odměna ve výši 50 tisíc korun.

Okolo prestižní sošky se v roce 2013 rozhořela živá diskuse. Starosta Jiří Liška se pokoušel prosadit model, aby Cena města nebyla vnímána jako soutěž a aby se laureáty stali všichni nominovaní občané, ovšem bez padesátitisícového bonusu. Zastupitelé však na návrh nekývli. Místo toho souhlasili s pravidly, která platí i letos a která v roce 2013 prosazovali například zastupitel Jan K. Čeliš a představitel Jičínské besedy Pavel Kracík.