Nová Paka, Hořice – S nadsázkou se říká, že ženy neumí parkovat. Mnohdy se ale stává, že s odstavením vozu mají problém nejen ony, ale i nejeden zkušený řidič. A kamenem úrazu nebývá jen neschopnost správně točit volantem, ale také neznalost místních pravidel.

Nová Paka je přívětivá jak k místním, tak turistům. Na území celého města je totiž parkování bezplatné. To ale neznamená, že svůj vůz odstavíte tam, kde si zrovna zamanete. I tady platí určitá pravidla. V centru se nachází tzv. omezená zóna. Stání na náměstí je povoleno na dobu jedné hodiny, v ulici u pošty je vymezený čas o polovinu kratší. Každý, kdo zde svůj vůz zanechá, musí být navíc vybaven parkovacím kotoučem.

„Při příjezdu si řidič na kotouči nastaví čas, kdy zde zaparkoval. S tím už pak nesmí manipulovat," informuje dopravně-bezpečnostní referent Petr Jerie.

Kolik stojí kotouč?
Cena kolečka se na městském úřadu pohybuje okolo pěti korun, do desetikoruny ho ale seženete i u některých místních obchodníků. „Řidič může mít kotouč svůj, nemusí to být nutně ten náš," přidává pozitivní zprávu Petr Jerie. Kontrolu parkoviště provádí pracovník, který má s radnicí smlouvu na částečný úvazek. Prohřešky zaznamenává a pokud se opakují, přichází tresty. „Místní se už našemu systému naučili, problém je spíš s turisty. Vše je ale vyznačeno dopravními značkami," uzavírá Petr Jerie.

V Hořicích nestojí řidiče odstavení automobilu ani korunu. „Město o zavedení poplatku uvažovalo, ale nakonec od toho v obavě, že by lidé stejně zastavovali jinde, ustoupilo," říká vedoucí odboru dopravy Luboš Luštický.

Parkovací místa
A kam zajet, když chcete svůj vůz nechat vydechnout? Hlavní zóny jsou na náměstí, v ulicích Aloise Hlavatého, Antonína Rudla a Havlíčkově. „Lidé často stojí v ulici Haberská, která je úzká a do níž je zakázán vjezd, ale nachází se tu tržnice, tak zde občas někdo parkuje," upozorňuje závěrem na nejproblematičtější lokalitu Luboš Luštický.   Šárka Jebavá