Původní sportoviště z roku 1987 bylo nepovedenou stavbou se špatnou statikou a muselo k zemi. Radnici se podařilo získat na stavbu nové tělocvičny dotaci. O její navrácení nyní požádal finanční úřad na základě provedeného auditu. Odvolal se na špatné čerpání dotačních prostředků, konkrétně na chybu ve výběrovém řízení.

Starosta Josef Cogan, za jehož úřadování byla investice za 31 milionů realizovaná, se brání. „Dnes bychom jednali stejně. V ten okamžik jsme naše kroky považovali za správné. Vyčítají nám posunutí termínu čerpání peněz. Ale v podstatě šlo o rozdělení akce na dvě období. Protože jsme změnili smlouvu s dodavatelem v průběhu čerpání dotace, tím jsme podle úředníků porušili pravidla."

Rozhodnutí finančního úřadu město respektuje. „Zdá se mi absurdní, že ani ve svůj prospěch nemůžete změnit smlouvu. My jsme prostě v dané chvíli měli nesprávný právní výklad a podle něho jsme postupovali," obhajuje Cogan kroky radnice.

Město přitom legislativní postup konzultovalo s ministerstvem financí, na jehož doporučení vydalo dodatek smlouvy na rozložení termínu stavby. Pro kontrolory to však nebyl standardní postup. Novopackým byla původně vyměřena pokuta ve výši 9, 6 milionu korun. Po odvolání proti výměru byla ponížena na částku zhruba 2, 4 milionu korun. „Vzhledem k tomu, že došlo ke snížení úhrady na jednu čtvrtinu, nepředpokládáme, že bychom šli do soudního sporu," konstatoval J. Cogan. „Pokutu jsme již uhradili," potvrdila Květoslava Podlipná, vedoucí financí na městském úřadě.

Radnice se nyní chystá požádat o prominutí uhrazené částky (2,4) a penále, které zatím není vyměřeno. Odhadem půjde o zhruba dva miliony

„Doufáme, že se nám podaří pokutu ještě ponížit, šance tu je," konstatuje zastupitel Václav Pačesný, který má věc k vyřízení. Právě on inicioval první žádost o prominutí nařízeného odvodu, s níž uspěl.

„Můžeme podat žalobu, což nedoporučuji. Zbývá cesta žádosti o prominutí. Má smysl v návaznosti na penále. Změnila se judikatura soudu i finančního ředitelství, které nastavuje pravidla. Tam je nově řečeno, že pokud žádáte o prominutí penále, je důležitou okolností, zda byl odvod uhrazen. Teprve poté můžeme podat žádost o prominutí," vysvětlil zastupitelů, kteří jeho návrh odsouhlasili.

Nová Paka čerpala už stovky milionů dotačních peněz. Podle starosty Josefa Cogana jde o první akci, kdy radnice vrací část státní podpory.