K perónu se najednou přibližoval vlak od Pardubic a vtom se celá masa lidí dala bleskově do pohybu. Všichni uháněli k vlaku, aby si jako první převzali betlémské světlo od skautů, kteří je vlakem z Brna přepravovali do Liberce.

Mašinka zůstala na peróně jen pár minutek, mladí i staří si rychle předávali hřejivé poselství s přáním požehnaných Vánoc.
„Přijeli jsme z Vrchlabí s vlčaty poprvé," říká Petr Hamerle, který zamířil ještě v sobotu odpoledne se světýlkem do Horního Dvora ke stromečku. Kamarádi pak budou rozdávat světlo na Štědrý den ve Vrchlabí na náměstí T. Masaryka a poté ho roznesou po domácnostech. „ Lidé o tom vědí dopředu a už nás očekávají," vysvětluje Petr Hamerle.

„Miluji to. Je to o otevření duší, rozdávání úsměvů, většinou roznášení světla ještě doprovází sbírky pro potřebné," pokračuje Hamerle.

V Jilemnici si můžete světlo opatřit zítra na náměstí nebo v kostele sv. Vavřince.
„Udržujeme ho asi na pěti místech, aby nám nezhaslo. Do Staré Paky jezdíme už zhruba patnáct let," dozvídáme se od Pavla Vitvara, který přijel se skupinkou junáků z Jilemnice a s nimi i Tereza Fišarová. „Cítím se velice dobře, je to nádherné poselství, které předáváme dál."

Ojedinělou příležitost si nenechal ujít ani oldskaut Karel Pokorný, který putoval se skauty ze Dvora Králové do Staré Paky vlakem.
„Natáčel jsem a měl jsem také čas si s hochy z Hradce Králové, co přepravovali betlémské světlo, povídat. Ve Dvoře na nádraží hráli skauti koledy, bylo to kouzelné," dělí se o své pocity Karel Pokorný, který bude světýlko opatrovat doma a na Štědrý den ho roznese na 28 míst, a to i do Jičína.

„Betlémské světlo sbližuje národy, lidi bez rozdílu rasy, bez rozdílu náboženského přesvědčení," poučuje nás.
Přijďte si také zapálit svíčku a převzít si poselství, zítra třeba k Valdické bráně v Jičíně nebo do skautské klubovny v Nové Pace.

Betlémské světlo – historie
Předávání betlémského světla bylo komunisty potlačováno a první předávka se ve Staré Pace uskutečnila po sametové revoluci, tedy v roce 1990. Symbolika se přitom zrodila v roce 1986 v Rakousku. Snahou každého světla je prozářit tmu…
Takhle nějak si to museli říkat i pracovníci rakouského rozhlasu v Linci, když v roce 1986 přemýšleli, jak ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti, nazvanou Světlo ve tmě. Mohla je také inspirovat pověst italského města Florencie.
Římský papež Urban II. (1088–1099) vyzval v té době evropské rytíře, aby zorganizovali válečnou výpravu do Palestiny a osvobodili od mohamedánů především Betlém a Jerusalém – rodiště a hrob Ježíše Krista. Dalo se na ni najmout i několik mládenců z Florencie. Jeden z nich při odjezdu přísahal, že když výpravu přežije a vrátí se, donese do rodného města plamínek ohně z věčného světla, které hoří v Betlémské basilice.