Odhad finančních nákladů je 17,5 milionu korun bez daně. Dotace půjde z takzvaného Operačního programu NUTS II Severovýchod. Přestavba bude kompletní – z nynějšího domu zbude prakticky jenom vnější slupka – a musí skončit nejpozději v srpnu příštího roku. Do konce července mohou stavební firmy podávat cenové nabídky.

Plán počítá s vybudováním bezbariérových přístupů, zimní zahrady i výtahu pro lidi s hendikepem. Dům bude zcela uzpůsoben potřebám a podmínkám stacionáře.

Apropo si na dům v Soudné dělalo zálusk už osm let a záměru bylo nakloněno i město. V souladu se současným trendem však jako investor čekalo na co nejvýhodnější dotační možnosti. „Obecně prospěšná společnost Apropo se dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor pro poskytování služeb denního stacionáře. V tuto chvíli využívá nevyhovující prostory ve vedlejší základní škole v Soudné a cvičný byt má v ulici Přátelství," uvedla mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová.

„Nejedná se o rozšiřování kapacity, ale o zvětšení možností služby. Zejména vzhledem ke kvalitě a vytvoření skutečně funkčního, příjemného a důstojného prostředí pro děti a mládež s těžkým postižením," napsala před časem ředitelka Apropa Jitka Králová.